Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, delegacija Ministarstva prosvete i nauke na čelu sa ministarkom Slavicom Đukić Dejanović i predstavnici Svetske banke obišli su radove na izgradnji vrtića “Naše dete” u novopazarskom naselju Ćukovac.

Objekat čija se izgradnja realizuje kroz projekat “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje”, a uz podršku Svetske banke i u saradnji sa lokalnim samoupravom ima za cilj stvaranje osnova za veći obuhvat dece i kreiranje najboljih uslova u sistemu predškolskog obrazovanja. Zgrada površine 1900 metara kvadratnih, će u skladu sa raspoloživim kapacitetima moći da primi preko 270 mališana. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je ovim povodom da su kvalitetan obrazovni sistem i najbolji uslovi rada u predškolskim i školskim ustanovama prioritet lokalne zajednice i preduslov za bezbrižno detinjstvo i dalji razvoj najmlađih.

“U svakom segmentu delovanja nastojimo da stvorimo najbolje uslove za građane, a napori su još izraženiji kada su u pitanju deca. Treba roditeljima malo strpljenja ali ćemo uskoro dobiti novu zgradu, po meri dece i roditelja, sa dvostruko više kapaciteta u odnosu na stari objekat. Deca će imati svoju oazu sa izvanrednim uslovima, kako i zaslužuju. U pogledu opremljenosti i standardima izgradnje vrtić će biti primer drugima, kao moderno opremljen, funkcionalan prostor. Nova zgrada biće izgrađena po evropskim i svetskim standardima, upravo sa ciljem da najmlađi borave u najboljim uslovima, “, zaključio je gradonačelnik Biševac, naglašavajući da je investicija u obrazovanje sigurano ulaganje u bolju budućnost pojedinca i zajednice, kao i da je u planu izgradnja još jednog vrtića, za koji Grad ima spreman projekat.

Resorna ministarka Slavica Đukić Dejanović je u okviru svoje druge posete Novom Pazaru istim povodom istakla ogromno zadovoljstvo razvojem situacije na terenu i izrazila zahvalnost prema lokalnoj samoupravi koja, kako je rekla, daje izuzetnu podršku realizaciji ovog projekta.


„Ovde smo da svedočimo kako tokom ove godine Novi Pazar dobija novi objekat za boravak dece. Sa ovih oko tri stotine novih mesta u vrtiću „Naše dete“ ublažićemo liste čekanja. Iskreno se nadam da će Vlada Srbije imati sluha za potrebe lokalne samouprave za izgranju još jednog objekta u okviru Predškolske ustanove „Mladost“. Ima mnogo razloga da evropski Novi Pazar, koji neguje tradiciju, ide krupnim koracima napred“, rekla je ministarka prosvete i nauke Slavica Đukić Dejanović.

Sam objekat vrtića „Naše dete“ biće, sigurna je direktorka PU „Mladost“, Sabina Hoćanin, jedna vrsta modela za izgradnju sličnih objekata ovakve namene.

„Sa 1900 kvadrata i 14 radnih soba u objektu, roditelji, deca i zaposleni u vrtiću ostvaruju san.Uz pomoć lokalne samouprave i donatora trudimo se da očuvamo kvalitet a ovaj novi objekat će u pogledu uslova boravka i realizacije programa postaviti standarde“, kazala je direktorka Predškolske ustanove „Mladost“, Sabina Hoćanin.