Naslovna srbija Beograd Vučić: Ne smemo da ćutimo, istinu niko ne može da nam oduzme

Vučić: Ne smemo da ćutimo, istinu niko ne može da nam oduzme

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bg

BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras na komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja Dana sećanja na Pogrom na KiM 17. marta 2004. godine da ne smemo da ćutimo o tome šta se tada desilo i da istinu niko ne može da nam oduzme.

Vučić je rekao u Narodnom pozorištu da nismo dovoljno analizirali šta se događalo tada i šta je proisteklo iz toga.

“A gotovo nikada se nismo dogovorili o tome šta nam je činiti u budućnosti”, naveo je Vučić.

Kazao je da je 17. marta pre 20 godina postojala nemoć srpske države i nemogućnost, uprkos junaštvu srpskog naroda na KiM, da se odbrani od albanske pošasti.

“Pokušaću da dam naznake i onoga što će biti u budućnosti i šta nam je činiti. Kada od zločina prođe 20 godina, i to bez pravde za žrtve, bez kazne za zločince, postavlja se pitanje, a šta nam posle svega ostaje? Šta da kažem o sebi, svetu, a ponajpre Srbima sa Kosova i Metohije, koji su 17. marta 2004. godine doživeli pogrom, kada je njih desetoro ubijeno, skoro 1.000 povređeno, 4.000 trajno izbačeno iz svojih domova, dok su im kuće devastirane i razorene, a 35 crkava i manastira oštećeno i uništeno”, rekao je Vučić.

Dodao je da nije siguran da postoje prave reči za njih.

“Znam da postoji nešto što ni njima ni nama niko ne može da oduzme, pravo na istinu. I koliko god o današnjem svetu istinu predstavljaju kao nešto izlizano, sakaćeno, zloupotrebljeno i bezvredno, ja i dalje verujem da je ona svetlost, bez koje bismo živeli u večnom mraku. Neophodno nam je, i ne smemo da je ćutimo, čak ni kada nas ubeđuju da ne znamo šta pričamo. I tu nije nikakav inat, to je odbijanje da se živi bez svetla i da se bude zaboravljen”, istakao je Vučić.

U svetu bez principa, ukopanom u rovove, svetu koji srlja ka samouništenju, istina je onaj bedem iza kojeg jedino možemo da preživimo, poručio je Vučić.

Kako je rekao, naravno da neće svi hteti da prihvate istinu.

“Ona nije prijatna, ona razotkriva, osvetljava i ne nudi uljuljkivanje i zaborav. Ona ne može da se izbegne, niti preskoči. Što bi rekli, bode oči i uznemirava. Zato je toliko i odbacuju”, naveo je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version