BERLIN – Grupa advokata podnela je danas tužbu protiv nemačke vlade, zahtevajući hitno zaustavljanje isporuke oružja i municije Izraelu.

Ahmed Abed, advokat koji zastupa palestinske porodice, rekao je da su podneli “hitan zahtev” sudu zbog tekućih izraelskih ratnih zločina i zabrinjavajućih znakova genocida u Gazi.

„Nemačka ima ustavnu odgovornost da zaštiti ljudske živote. Nemačka vlada mora da zaustavi izvoz oružja u Izrael, jer je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Vlada ne može da tvrdi da nije svesna toga“, rekao je on na konferenciji za novinare u Berlinu.

Uprkos rastućem pritisku javnosti, Berlin i dalje podržava izraelsku vojnu ofanzivu u Gazi, tvrdeći da ta zemlja snosi posebnu odgovornost za Izrael zbog svoje nacističke istorije, prenosi Rojters.

Nemačka vlada je 2023. odobrila izvoz oružja u Izrael u vrednosti od 326,5 miliona evra, od čega je većina odobrena posle 7. oktobra 2023, što je desetostruko povećanje u odnosu na 2022.

Grupa advokata je saopštila da nemački izvoz oružja predstavlja kršenje međunarodnog prava i domaćih zakona, posebno Zakona o kontroli ratnog oružja.

Pravnu inicijativu porodica iz Gaze i nemačkih advokata podržale su organizacije civilnog društva Evropski centar za pravnu podršku (ELSC), Palestinski institut za javnu diplomatiju (PIPD) i Zakon za Palestinu u okviru Inicijative za pravdu i odgovornost za Palestinu.

indeksonline.rs/Tanjug