Naslovna srbija Beograd Brnabić: Odluka o izborima presedan koji će biti lekovit za našu zemlju

Brnabić: Odluka o izborima presedan koji će biti lekovit za našu zemlju

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bg

BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da odluka da se svi preostali lokalni i beogradski izbori održe 2. juna presedan i da, prema njenom mišljenju, nije najbolji demokratski presedan, ali da će biti lekovit za našu zemlju.

Na konferenciji za medije u Skupštini Srbije, Brnabić je rekla da u ovom trenutku postoji dvotrećinska većina u parlamentu koja će omogućiti da se taj presedan dogodi, kao i da ne veruje da će se ikada više ponoviti takva situacija.
Ona je ocenila da je opozicija dobila skoro sve što je želela, ali da je vlast pokazala ozbiljnost i zahvalila se svima onima iz opozicije koji su želeli da učestvuju u tome.
“Mislim da je to važno u ovom trenutku i nadam se da ćemo tako nastaviti da radimo. Služba Narodne skupštine Republike Srbije jutros je razgovarala sa svim poslaničkim grupama o formiranju radnih tela za primenu preporuka ODIHR, za komisiju za birački spisak i svi su učestvovali u tome, tako da je opet i to neki rezultat”, poručila je Brnabić.
Na pitanje zašto dogovor nije postignut ranije, Brnabić je odgovorila da je to moglo da se desi, da je opozicija bila malo fleksibilnija.
“Da su želeli da čuju šta mi imamo da kažemo i zašto je dobar naš predlog bio, a to je da Beograd bude 2. juna, da sve ostalo bude na jesen. Ali o tom predlogu nisu želeli da razgovaraju, a svakako je protivustavno da ja prekinem izborne radnje”, smatra Brnabić.
Ona je istakla da je odluku o održavanju izbora u isto vreme donela zbog teške situacije u kojoj se nalazi naša zemlja, da su pritisci svakodnevni i da nam treba unutrašnja stabilnost i jedinstvo.
“Treba svi da prekinemo koliko god možemo da se delimo i da predstavimo jedan ujedinjeni front koji se bori za nacionalne interese. Za to je potrebno i vreme i energija. Vreme i energiju da se bavimo tim nacionalnim pitanjima dobijamo na ovaj način. Da je drugačija okolnost u kojima se nalazi Republika Srbija, verujem da bi i moja odluka bila drugačija”, poručila je Brnabić.
Ipak, istakla je da je dobro što nakon dijaloga, koji se prvi put odvijao u Skupštini Srbije, imamo neki rezultat.
Kako je rekla, uvek pregovora u najboljoj nameri i to na kraju mora da bude neki kompromis.
Na pitanje čija je bila odluka da se izbori održe u isto vreme, predsednica Skupštine je rekla da je bila njena, u konsultaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.
“I mislim da je odluka dobra, uvek je dogovor dobar. Važno da smo postigli dogovor i zaista mislim da je i to lekovito za naše društvo, posebno u ovoj situaciji”, ocenila je Brnabić.
Ona je naglasila da je posebno važno da sada, svi zajedno, potpišu izmene izbornog zakona i glasaju za njih i da će to, takođe, biti lep presedan.
“I da pokažemo da možete da se politički ne slažete, a da možete razgovarate. Da možete oko nekih stvari da se dogovorite, da se slažete, da možete se čujete. Da možete da se slušate. To su sve lepi politički presedani za koje ja mislim da su dobri za naše društvo”, zaključila je Brnabić.
Kako je istakla, sada imamo stabilnost da završavamo sa izborima i da se bavimo onda naravno i nekim drugim stvarima, uključujući primenu preporuka ODIHR-a ali i drugim temama od nacionalnog interesa, poput borbe protiv prijema Prištine u Savet Evrope.
Brnabić je dodala da Narodna skupština Republike Srbije igra izuzetno važnu ulogu i da je borba koja se vodila u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope – borba koju vodi parlament i narodni poslanici.
“Umesto da se bavimo tom borbom, dan i noć, 24 časa, sedam dana u nedelji, mi se bavimo razgovorom oko lokalnih izbora. Sada smo tu temu sklonili sa dnevnog reda i sada ćemo moći da se bavimo drugim stvarima, uključujući i to da razgovaramo, svako od nas u različitom kapacitetu u ovoj Skupštini, da razgovaramo sa partnerima sa kojima imamo dobre odnose, da nam pomognu da sačuvamo, ne samo naše nacionalne interese, nego da zaštitimo istinu, pravdu, međunarodni pravni poredak”, rekla je Brnabić.
Navela je da je juče tokom dijaloga pitala poslanike iz Zeleno-levog fronta da li mogu svojim uticajem u Berlinu da pomognu državi u nekim stvarima od nacionalnog značaja, poput toga da se zaustavi proces primanja Prištine u Savet Evrope, pošto, kako je rekla, ZLF svakako ima bolji odnos sa Berlinom od vladajuće koalicije.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version