Naslovna POLITIKA Mali započeo sastanke u Vašingtonu, sastao se s predstavnicima Konstituence

Mali započeo sastanke u Vašingtonu, sastao se s predstavnicima Konstituence

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

VAŠINGTON – Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu, u okviru trodnevnog učešća na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke, sa predstavnicima Konstituence Švajcarske u MMF.

Ministar Mali je tako započeo sastanke koje će imati sa rukovodstvom MMF-a i Svetske banke, sa brojnim investitorima i predstavnicima međunarodnih rejting agencija, sa kojima će razgovarati o ekonomskoj politici Srbije, našim makroekonomskim pokazateljima i očekivanjima za naredni period, investicijama i privrednom ambijentu u Srbiji.

Mali je u zgradi Svetske banke razgovarao sa predstavnicima Konstituence čiji je Srbija član i preko koje ostvaruje svoje pravo glasa u MMF-u i Svetskoj banci od decembra 2000. godine,

To je izborna grupacija, a zemlje članice koje čine Konstituencu u MMF su: Švajcarska, Poljska, Srbija, Turkmenistan, Kazahstan, Azerbejdžan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan.

Mali će kasnije danas između ostalih razgovarati sa zamenikom direktora MMF-a Bo Lijem,
direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom, predstavnicima rejting agencije “Standard and Poor΄s” i potpredsednikom MIGA Džunaidom Kamalom Ahmadom.

Prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke počeo je u ponedeljak, 15. aprila i traje do subote, 20. aprila, a diskutovaće se o svetskoj ekonomskoj perpsektivi, iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći.

Skup u Vašingtonu okuplja guvernere centralnih banaka, ministre finansija i razvoja, članove parlamenata, rukovodioce privatnog sektora, predstavnike organizacija civilnog društva i akademike kako bi razgovarali o pitanjima od globalnog značaja.

Diskutuje se o najurgentnijim pitanjima svetske ekonomije i uticaju ratova, pre svega, u Ukrajini i Gazi na finansijsku stabilnost u svetu.

Pored toga, razgovaraće se o urgentnim pitanjima sa kojima se suočava globalna ekonomija, kao što su potreba za postizanjem potpunog oporavka, rešavanje ranjivosti duga u zemljama sa niskim nivoom dohotka i suočavanje sa novonastalim rizicima.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version