BANJALUKA – Ibran Mustafić, učesnik srebreničkih ratnih dešavanja, ocenio je da rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, koju pripremaju bošnjački i određeni strani faktori, predstavlja novo zatezanje odnosa i politizaciju, što ovim prostorima i BiH neće doneti ništa dobro.

“Smatram da bismo se morali vratiti dijalogu, da u sadašnjim turbulentnim vremenima u svetu, izbegnemo neko novo zlo”, rekao je za Srnu Mustafić.

On je ukazao da bi se u suprotnom ponovo moglo doći u situaciju haosa, jer rezolucije poput ove sporne nisu obavezujuće, već obično služe za nove spinove, različita zatezanja situacije i produbljivanja kriza na ovim prostorima.

Mustafić je rekao da o tome postoje brojni negativni primeri.

“Proteklog rata na ovim prostorima ne bi bilo da tada nije uvezen sa strane”, rekao je Mustafić.

Prema njegovim rečima, da je BiH ostrvo koje ne graniči ni sa kim, tu bi između naroda vladao mir.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za pitanja Holokausta Gideon Grajf ranije je pojasnio značenje pojma “genocid”, navodeći da se odnosi “na nameru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod”, a Komisija od 10 svetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mestu.

Bošnjački deo misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsedništa BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sednici Generalne skupštine UN, a beogradske “Večernje novosti” objavile su da predlog spornog dokumenta, između ostalog, predviđa da 11. jul postane “međunarodni dan sećanja na genocid”, osudu “negiranje genocida” i zahteva da se kroz “obrazovni sistem na ovaj način govori o zločinu”.

indeksonline.rs/Tanjug