Naslovna PLANETA Rusija Putin: Svi umešani u teroristički napad na Krokus hol moraju biti kažnjeni

Putin: Svi umešani u teroristički napad na Krokus hol moraju biti kažnjeni

(Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA – Svi podstrekači, sponzori i organizatori terorističkog napada na Krokus siti hol u predgrađu Moskve moraju da budu identifikovani i kažnjeni, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

”Ruske obaveštajne službe i agencije za sprovođenje zakona istražuju i ispituju svaki detalj ovog gnusnog čina terorističkog napada na Krokus siti holu, identifikujući sve umešane strane, uključujući podstrekače, sponzore i orkestratore. Niko od njih ne sme da izbegne pravednu kaznu”, naglasio je Putin u obraćanju učesnicima 12. Međunarodnog sastanka visokih predstavnika za bezbednosna pitanja.

Iza terorističkih napada u različitim delovima sveta stoje i radikalne grupe i obaveštajne službe pojedinih zemalja, poručio je ruski lider, prenosi TASS.

”Bez sumnje, međunarodni terorizam ostaje jedna od najvećih pretnji 21. veka. Dešavanja iza terorističkih napada u različitim regionima ne pokreću samo radikalne grupe, već i obaveštajne službe određenih država. Njihov cilj je da potkopaju ustavne temelje i destabilizuju suverene države, podstičući međuetničku i međuversku nesuglasicu” istakao je Putin.

On je naglasio da je napad na Krokus siti hol dokaz da taktike ovih grupa postaju sve složenije i brutalnije.

Teroristički napad u koncertnoj dvorani Krokus siti hola u Krasnogorsku kod Moskve dogodio se 22. marta kada su napadači iz automatskog oružja otvorili vatru na ljude u zgradi i zapalili salu, a tom prilikom ubijeno je 145 osoba.

U Sankt Peterburgu se od 23. do 25. aprila održava 12. Međunarodni sastanak visokih predstavnika za bezbednosna pitanja.

Delegacije iz 106 zemalja na čelu sa sekretarima Saveta bezbednosti, savetnicima i
savetnicima za nacionalnu bezbednost, ministrima i šefovima specijalnih službi došle su u Rusiju da učestvuju u skupu, podseća TASS.

Prisutne su i međunarodne organizacije, koje predstavljaju osam generalnih sekretara i najviši menadžment.

Arapska liga, Savet za saradnju u Zalivu, Parlamentarna skupština Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti i Konferencija o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji po prvi put učestvuju na ovakvom sastanku.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version