Naslovna REGION Crna Gora Uhapšeni Lazović i Katnić, osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije

Uhapšeni Lazović i Katnić, osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije

PODGORICA – Bivši visoki funkcioner crnogorskog MUP-a Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Crne Gore, prenose mediji u Crnoj Gori.

Lazovića i Katnića uhapsili su službenici Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) po nalogu SDT-a, koji ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, pišu Vijesti.

List navodi da službenici Specijalnog policijskog odeljenja, u sklopu jednog od najvećih predmeta u Specijalnom državnom tužilaštvu, trenutno izvode akciju na više mesta u Crnoj Gori.

“Na osnovu međusobne saradnje i višemesečnog koordinisanog delovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – EUROPOL, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odeljenje je, uz asistenciju Sektora policije specijalnih namena, lišilo slobode M.K., bivšeg glavnog specijalnog tužioca i Z.L., bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, zbog osnova sumnje da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja”, saopštio je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Dodao je da će Katnić i Lazović biti sprovedeni specijalnom tužiocu radi saslušanja u zakonskom roku.

“U toku je i pretres njihovih stanova i drugih prostorija u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju, radi pronalaska tragova krivičnog dela i predmeta koji mogu biti od koristi za postupak”, naveo je Radonjić.

Zoran Piperović, adokat Zorana Lazovića, izjavio je za Portalu RTCG da očekuje da Specijalno policijsko odeljenje (SPO) počne pretres njegove kuće u Podgorici.

Lazović je bio istaknuti funkcioner Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB).

Radni vek proveo je u policiji, a do marta 2021. godine bio je šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije.

Pre dve godine uhapšen je njegov sin Petar Lazović, protiv koga je SDT predalo više optužnica, tereteći ga za teška krivična dela, posebno veze sa “kavačkim klanom”.

Milivoje Katnić je prvi put za glavnog specijalnog tužioca izabran sredinom 2015. godine, reizabran je 2020., a razrešen 2022. godine.

Tokom njegovog mandata, tadašnja opozicija i NVO sektor zamerali su mu da štiti porodicu Đukanović i vrh DPS-a, kao i da nije sposoban da reši ključne afere.

Posebno su ga obeležile optužbe za montažu i nameštanje dokaza u slučaju poznatom kao “državni udar”, navodi portal RTCG.

Exit mobile version