Predsednica novopazarskog Udruženja žena “En-Nisa”, Azra Šemsović, učestvovala je na Svetskoj konferenciji, ‘”Safety is my right – Woman for Palestine”, (“Sigurnost je moje pravo – Žene za Palestinu”). Konferencija je u Dohi okupila oko 300 učesnica iz 58 država sveta. Konferencija se održava uz podršku Svetske koalcije za Kuds i Palestinu i katarske ministarke za spoljnih poslova, Lolwah Al-Khater.

Tokom svog izlaganja Šemsović je naglasila privrženost i podršku palestinskom narodu iz Sandžaka, te podsetila na sve realizovane akcije, projekte i performanse čiji je cilj bio ekvivalentan ciljevima Konferencije “Sigurnost je moje pravo” u Dohi. Na Konferenciji je prikazan i film “Still alive”, u produkciji Udruženja žena “En-Nisa”.

“Predstavljen je najpre velikodušni narod Sandžaka, koji tako čvrsto i snažno iskazuje svoju privrženost Gazi uz želju da se genocid odmah zaustavi. Prenela sam da je i naš aktivizam upravo usmeren ka tom prioritetnom cilju, zaustavljanje masakra nad našom braćom i sestrama. Predstavljeno je delovanje našeg udruženja, pojasnila sam da želimo da različitim kulturnim događajima i performansima pošaljemo uvek snažnu poruku s ciljem da ona dođe do što više ljudi koji će osuditi ovu agresiju i stati uz narod Palestine, bez obzira koje vere ili kom narodu da pripada”, navela je Šemsović.

Konferencija je okupila žene iz različitih oblasti koje imaju jasnu strategiju i način delovanja kako pomoći Palestini, s naglaskom pomoći palestinskim ženama i deci. Doprinos podršci i zaštiti palestinskih žena i dece u Gazi, izgradnja rezultata i projekata koji doprinose pritisku da se zaustavi genocid nad ženama i decom u Palestini, pružanje humanitarne pomoći i podrške ženama i deci u Gazi, usvajanje skupa zakonskih mera sa održivim uticajem za zaštitu prava palestinskih žena i dece, razotkrivanje svih prekršaja počinjenih nad ženama i decom u Gazi, neki su od ciljeva.

Na Konferenciji su učestvovale mnoge istaknute ličnosti kao što su dr. Nora Al-Henzab, predsednica katarske ženske koalicije za Kuds i Palestinu, Rebab Osmanlioglu, predstavnica Globalne ženske koalicije za Kuds i Palestinu, Lauren Booth, britanska novinarka i spisateljica, dr. Luigi Daniele, predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nottinghamu, Lara Elborno, palestinsko-američka pravnica i aktivistkinja, i Wael Al-Dahdouh (Abu Hamza) novinar i šef redakcije Aljazeere u Gazi kojem je ubijeno više od polovine članova porodice, Dima Alkhatib, generalni direktor Aljazeera kanala, Julia Tarpy, italijanska influenserka-organizacija “Firenca za Gazu” i Youmna El Sayed, dopisnica Aljazeere na engleskom iz Gaze.

indeksonline.rs