Gradsko veće grada Novog Pazara usvojilo je niz odluka značajnih za kvalitet života građana. Veće je usvojilo odluku o raspisivanju javnog poziva za zamenu individualnih ložišta u domaćinstvima.

„Naredne nedelje biće raspisan javni poziv na koji mogu da se jave svi naši sugrađani. Reč je o pozivu za zamenu individualnih ložišta na čvrsta goriva kotlovima na pelet ili toplotim pumpama. Ovaj projekat realizujemo sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Iz lokalnih sredstava biće opredeljeno 1,5 miliona dinara, a iz sredstava resornog ministarstva 6 miliona dinara. Individualno, biće finasiran iznos do 200 000 po domaćinstvu za kotlove, i 400 000 dinara za toplotne pumpe, odnosno do 50 odsto vrednosti kotla ili pumpe“, rekao je Aladin Zećirović, član Gradskog veća zadužen za resor urbanizma, izgradnje i stanovanja. Projekat ministarstva i lokalne samouprave realizuje se unazad nekoliko godina, sa ciljem unapređenja kvaliteta vazduha.

„Od naredne nedelje, građanima će javni poziv i konkursna dokumentacija biti dostupni na zvaničnoj stranici grada Novog Pazara: novipazar.org.rs, u sekciji oglasi i konkursi. Svi zainteresovani se o detaljima javnog poziva mogu informisati i lično, u Odeljenju za zaštitu životne sredine (na prvom spratu Gradske uprave). Po okončanju javnog poziva biće vršeno bodovanje prijavljenih, prednost će imati građani koji žive u gradskoj ekstra zoni, kao i oni koji imaju dokaz o legalnosti objekta (upotrebna dozvola, rešenje o ozakonjenju ili građevinska dozvola)“, rekao je Zećirović.

Odlukom Gradskog veća formirana je Komisija za procenu štete na građevinskim objektima, kao i Komisija za procenu štete nastale na putnoj infrastrukturi, a usled poslednjih obilnih padavina u Novom Pazaru.

„Pozivamo sve građane da prijave štetu na ranije objavljen broj telefona 1985. Komisija će po pojedinačnim prijavama izaći na teren i evidentirati štetu koju će Grad u narednom periodu nadoknaditi“, zaključio je član Gradskog veća Aladin Zećirović.