BEOGRAD – Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je danas, povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, da je to “veliki dan sećanja, jer ima suštinsku važnost za celu civilizaciju i naše društvo”.

Kako je saoptila SDPS, Ljajić je, na svečanosti povodom obeležavanju 9. maja koji je organizovalata stranka u Legatu Petra Lubarde u Beogradu, podsetio da se o tom danu vrlo malo govori, ne samo kod nas, već i u regionu, jer većina javnosti smatra da on gubi smisao nakon pada Berlinskog zida.

On je istakao da SDPS jedna od stranaka koja smatra da antifašizam ne samo da nije suvišan, već da je u današnje vreme preko potreban.

“U ovo vreme, puno izazova, antifašističke ideje su upravo one koje baštine solidarnost, toleranciju, razumevanje, poštovanje drugog i drugačijeg, borbu protiv svakog vida nasilja i verbalnog i fizičkog. Na kraju krajeva, anifašističke ideje su one ideje koje podrazumevaju borbu za slobodu, demokratiju, humanističko i socijalno pravedno društvo, a to su ideje koje baštini Socijaldemokratska partija Srbije“, poručio je Ljajić.

On je dodao da antifašizam nije isto što i komunizam, ni radikalna levica, on nije ekstremna ideologija, već su to vrednosti koje su vanvremenske i velika civilizacijska tekovina o kojima će SDP Srbije i dalje govoriti, jer politika bez ideologije je, kako je rekao, obično trgovačko društvo, a mi to ne želimo da budemo.

indeksonline.rs/Tanjug