KURŠUMLIJA – Osnovno javno tužilaštvo u Kuršumliji danas je predložilo da osumnjičenima Z. Lj. (36) iz Knjaževca i J. N. (66) iz Vrnjačke Banje bude određen pritvor, nakon što su saslušani zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu učinili krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti u incidentu u kojem se srušio ringišpil u tom gradu, pri čemu je povređeno 13 osoba, od kojih jedna teško.

Tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda u Kuršumliji predložilo da se osumnjičenima Z.Lj i J.N. odredi pritvor jer postoje okolnosti koje ukazuju da će uticati na svedoke i saučesnike i zato što je za krivično delo koje im se stavlja na teret propisana kazna zatvora teža od 5 godina, a način izvršenja i težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Osumnjičenom Z.Lj. se stavlja na teret da je bez propisanih mera za bezbednost i zdravlja na radu pustio u upotrebu ringišpil i prodajom karata omogućio da ga koristi 13 osoba koje su u toku vožnje, prilikom pucanja glavne cevi i rušenja konstrukcije ringišpila pali na beton i zadobili telesne povrede, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Osumnjičeni J.N. se tereti da je kao zakupac placa omogućio postavljanje i korišćenje ringišpila iako je znao da on ne zadovoljava propisane mere za bezbednost i zdravlje ljudi.

Do nesreće je došlo u sredu u Kuršumliji kada se otkačio deo konstrukcije ringišpila na platou pored autobuske stanice, gde se tradicionalno za vašar nalazi zabavni park.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nakon incidenta je saopštio da su uhapšeni Jovan Nedeljković, zakupac placa i Zoran Ljubomirović, vlasnik ringišpila zbog osnovane sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti

Devojčica stara 12 godina, koja je povređena u nesreći u Kuršumliji kada se srušio ringišpil, životno je ugrožena i nalazi se u medicinski indukovanoj komi.

indeksonline.rs/Tanjug