MOSKVA – Zemlje NATO-a koje su odobrile napad svojim oružjem na rusku teritoriju treba da budu svesne da će njihova oprema i stručnjaci biti uništeni ne samo u Ukrajini, već i na bilo kojem mestu odakle je ruska teritorija napadnuta, upozorio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je na svom Telegram kanalu naveo da će Ukrajina i njeni saveznici dobiti “razarajući odgovor” na potencijalnu upotrebu zapadnog oružja sa dugim dometom za napad na rusku teritoriju.

“Ukrajina i njeni saveznici iz Alijanse dobiće odgovor takve razarajuće snage da NATO jednostavno neće moći da se odupre uvlačenju u sukob”, istakao je Medvedev.

On je dodao da Moskva polazi od toga da svo oružje dugog dometa koje je dato Ukrajini već direktno kontroliše vojno osoblje zemalja NATO.

“To uopšte nije ‘vojna pomoć’, već učešće u ratu protiv nas”, rekao je Medvedev.

Prema tome, rekao je Medvedev, NATO bi morao da pravno kvalifikuje uništavanje svoje opreme, objekata i vojnika u slučaju „mogućih uzvratnih udara… u kontekstu članova 4 i 5 Vašingtonskog sporazuma”.

Medvedev je naveo da se aktuelni vojni sukob sa Zapadom razvija po najgorem mogućem scenariju i da postoji konstantna eskalacija kada se radi o snazi primenjivog NATO oružja, te zbog toga niko ne može da isključi mogućnost ulaska sukoba sa Zapadom u konačnu fazu.

“A ovo, nažalost, nije zastrašivanje ili nuklearni blef”, istakao je Medvedev.

“Zapadne zemlje koje navodno ‘odobravaju upotrebu’ njihovog dalekometnog oružja na ruskoj teritoriji, bez obzira da li govorimo o starim ili novim delovima naše zemlje, moraju jasno da razumeju sledeće: sva njihova vojna oprema i svi stručnjaci koji se bore protiv nas biće uništeni i na teritoriji nekadašnje Ukrajine i drugih zemalja ukoliko se odatle izvrše napadi na rusku teritoriju”, naglasio je Medvedev.

On je dodao da pojedinačna pomoć članica Alijanse Kijevu koja je usmerena protiv Rusije predstavlja ozbiljnu eskalaciju sukoba.

Indeksonline/Tanjug