Građanima i privrednim subjektima koji su aplicirali i ispunili uslove konkursa u okviru projekta sufinasiranja mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zajednica na teritoriji grada Novog Pazara, dodeljeni su ugovori. Ukupna vrednost 120 dodeljenih ugovora iznosi oko 60 miliona dinara.

U okviru projekta sufinasiranja mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zajednica na teritoriji grada Novog Pazara, građani su mogli da se prijave za različite energetske mere. Ova bespovratna sredstva građanima puno znači, kako bi obavili značajne poslove i promene u domaćinstvu.

Od ukupnog budžeta namenjenog za ovaj program, 50% sredstava obezbedio je Grad Novi Pazar a 50 % Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije.

“Danas smo dodelili 120 ugovora za energetsku sanaciju stambenih kuća i stanova na teritoriji grada Novog Pazara. Ministarstvo energetike i rudarstva i grad Novi Pazar izdvojili su 30 miliona dinara za sufinansiranje. Ministarstvo je učestvovalo sa 18 miliona dok je grad Novi Pazar izdvojio 12 miliona dinara. Za ukupan iznos sredstava potrebnih za sanaciju, oko 60 miliona dinara, građani su učestvovali sa 50% dok su Ministarstvo i Grad zajedno ostalih 50%. Ova pomoć je od velikog značaja za svako domaćinstvo kao i privredne subjekte, a ujedno i znatna ušteda energije. Cilj nam je da smanjimo zagađenost vazduha u našem gradu” kazao je za RTV Novi Pazar gradonačelnik Nihat Biševac.

Cilj programa mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije. Stručnjaci kažu da je višestruka korist od realizacije ovakvih programa, ona znače pojedincima koji su grant dobili ali i čitavoj zajednici.