Grad Novi Pazar daće punu podršku studentima koji se odluče za studiranje na nekom od univerziteta u Bosni i Hercegovini – zaključeno je na sastanku u Kabinetu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca.

U cilju predstavljanja Univerziteta Zenica, sastanku su prisustvovali predstavnici ove renomirane visokoobrazovne ustanove, koja potencijalnim studentima iz Sandžaka od ove godine obezbeđuje 20 stambenih jedinica.O uslovima školovanja na Univerzitetu u Zenici sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima razgovarale su profesor dr Aida Imamović sa Fakulteta inženjerstva i prirodnih nauka i prfesor dr Amra Talić Čikmiš sa Mašinskog fakulteta iz Zenice, kao i docent doktor Enver Ujkanović iz Novog Pazara, član katedre za arapski jezik pri Islamsko pedagoškom fakultetu u Zenici.

Istaknuto je da će potencijalni studenti iz Sandžaka imati povoljne uslove školovanja i isti status kao i državljani Bosne i Hercegovine.Osim predstavljanja Univerziteta u Zenici, s posebnim akcentom na tehničke nauke, cilj posete je i uspostavljanje intenzivnije saradnje između Novog Pazara i Zenice, naročito u oblasti obrazovanja.

”Zenica je univerzitetski i grad industrije i čelika u centralnoj Bosni. Imamo tradiciju više od 6 decenija visokog obrazovanja u području tehničkih studija. Za potencijalne studente iz Sandžaka istakla bih da je školarina jako simbolična, ista kao za bosanskohercegovačke državljane. Od ove godine imamo mogućnost da studenti iz Sandžaka borave u Studentskom centru po jako povoljnim uslovima. Za njih smo obezbedili 20 stambenih jedinica”, izjavila je profesor dr Aida Imamović redovna profesorica na Fakultetu inženjerstva i prirodnih nauka.”

Zaključci su pozitivni za jednu i za drugu stranu. Gradonačelnik smatra da se koncept studiranja u BiH nekako izgubio u predhodnom periodu. Naša su nastojanja da što više studenata bude na fakultetima u BiH. Daćemo punu podršku svakom studentu, naročito onima koji se odluče za prirodne nauke”, izjavila je Curić.