BERLIN – Broj žrtava u poplavama u Nemačkoj porastao je danas na pet nakon što je pronađeno telo žene koja je kolima sletela sa puta u vodu u gradu Markt Retenbah u Bavarskoj.

Ova žena stara 57 godina išla je putem za koji je izdato upozorenje da je poplavljen, a nakon što je s njega sletela u vodu pozvala je hitne službe dok joj se automobil punio vodom.

Spasioci su kasnije pronašli automobil potopljen vodom i u njemu beživotno telo, prenosi Zidojče cajtung.

Ovime je broj smrti u poplavljenim nemačkim saveznim državama Baden-Virtemberg i Bavarska porastao na pet, prenosi Tagesšau.

Situacija u Bavarskoj je i dalje kritična u pojedinim delovima, a očekuje se da će nivo vode dostići visinu od 9,9 metara, što je više od ranijih očekivanja, saopštila je Bavarska služba za informacije o poplavama.

U toj državi u gradu Regensburgu je proglašena vanredna situacija i oko 200 ljudi je moralo da se evakuiše u ponedeljak uveče iz svojih domova.

Regensburška gradonačelnica Gertrud Malc-Švarcfišer upozorila je građane da se ne
upuštaju u “turizam katastrofa”.

“Molim vas da ne idete da gledate situaciju. Pre svega, ne idite na pristaništa jer oni kojima je zaista potrebna pomoć ili imaju nešto da rade moraju da budu tamo”, rekla je Malc – Švarcfišer.

Klimatski ekspert iz Nemačke meteorološke službe (DWD) Tomas Dojčlander izjavio je da je u 20 od 30 stanica te službe izmerena količina kiše koja se događa jednom u periodu od 50 do 100 godina.

Železnički saobraćaj i rad škola i vrtića širom juga Nemačke obustavljeni su prethodnih dana zbog poplava, a kancelar Olaf Šolc je je juče posetio poplavljene oblasti u Bavarskoj sa ministarkom spoljnih poslova Nensi Fezer i bavarskim permijerom Markusom Sederom.

indeksonline.rs/Tanjug