MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa cele teritorije novih regiona Rusije kako bi počeli mirovni pregovori.

Putin je na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova rekao da još jedan uslov za pregovore mora da bude izjava Kijeva da se odriče namera da uđe u NATO, prenosi RIA Novosti.

Predsednik Rusije je naveo da za početak pregovora Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa čitave teritorije Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti.

“Pri tome, skrećem pažnju, baš sa čitave teritorije ovih regiona u administrativnim granicama koje su postojale u vreme njihovog ulaska u Ukrajinu”, rekao je predsednik Rusije.

Dodao je da će borbena dejstva prestati odmah nakon što vlasti u Kijevu pristanu na ovaj uslov.

“Čim Kijev izjavi da je spreman za takvu odluku i počne stvarno povlačenje trupa iz ovih regiona, a takođe zvanično obavesti o odustajanju od planova za ulazak u NATO, uslediće odmah, bukvalno istog minuta, naređenje naše strane za prekid vatre i otpočinjanje pregovora. Ponavljam, uradićemo to odmah”, istakao je Putin.

Predsednik Rusije je ove uslove nazvao “veoma jednostavnim”.

On je naglasio da Rusija danas iznosi još jedan pravi mirovni predlog, ali da će, ako Zapad i Kijev to odbiju, odgovornost za krvoproliće biti na njima.
Putin je takođe rekao da je Moskvi za mirno rešenje potreban neutralan, vanblokovski, nenuklearni status Ukrajine.

indeksonline.rs/Tanjug