SARAJEVO – Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsednika SDA Bakira Izetbegovića, zamenika predsednika stranke Naroda i pravde Kemala Ademovića, bivšeg direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice “Ševe” Nedžada Herende, kao i više NN lica, a po prijavi Edina Garaplije.

To je potvrđeno iz Tužilaštva za Srnu.

“Nakon prijema podneska, u skladu sa standardnom procedurom, formiran predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu, koji će preduzeti potrebne radnje radi provere navoda iz prijave”, naveli su iz Tužilaštva.

Garaplija, bivši pripadnik Službe državne bezbednosti, predao je krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH 27. maja.

U krivičnoj prijavi navodi se da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe 1996. godine pristupili grupi za organizovani kriminal.

Zajedno su, ističe se, delovali s ciljem činjenja više krivičnih dela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima, propuštanja i nečinjenja, iako su bili obavezni da u skladu sa svojim službenim dužnostima, kao vršioci visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u organima i telima BiH, provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvetljavanja najtežih krivičnih dela.

Ukazuje se da su samim tim izvršili prikrivanje krivičnih dela terorizma i ubistava vršilaca najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji BiH, a koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije “Ševe” i druge NN osobe.

indeksonline.rs/Tanjug