“Challenge Race” trka u Novom Pazaru održana je u subotu 29. juna na trim stazi u novopazarskim Borićima. Ovo je treća po redu trka ovog tipa i deo je “Challenge Race” lige Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije. Trka je poznata po zemljanoj podlozi, prirodnim preprekama i šumskim stazama.

Kao i prethodne dve i ove godine organizovana je “Challenge Race” trka koja je okupila veliki broj kako dece tako i seniora. Deca su se takmičila u tri kategorije.

“Ove godine smo imali dosta velik broj dece od pet do osam, od osam do 10 i od 10 do 14 godina, ukupno tri kategorije. Što se tiče seniora očekujemo isto veći broj njih. Nadam se da će ova trka ovde postati tradicija i da će iz godine u godinu broj takmičara biti sve veći”, kazao je za RTV Novi Pazar Boban Milovanović ispred Saveza za rekreaciju i fitness Srbije.

U mešovitim trkama do 14 i ispod deset godina starosti, trijumfe su ostvarili Alen Sejdović, Mehmed Mušić i Abdulah Šehović u muškoj kategoriji dok su Medina Mekić , Amila Paljevac i Safija Dragolovčanin bile prve u ženskoj kategoriji. Dečija trka bila je u dužini od 600 metara.

“Izuzetno lepa manifestacija koja je ostvarila cilj da na jednom mestu okupi veliki broj dečaka i devojčica. Trka se organizovala u novopazarskim Borićima. Drago mi je što grad Novi Pazar i Sportski savez imaju priliku da zajedno sa Ustanovom za sport, organizuju veliki broj manifestacija, kako za rekreativce tako i za profesionalce. Trudićemo se u budućnosti da našim najmlađima pružimo jedan vid ovakve rekreacije i zabave” istakao je generalni sekretar Sportskog saveza Novi pazar Nermin Zećirović.

Pored trkača i ove godine na trci su učes tvovali i takozvani Plogeri koji trče i tokom trke sakupljaju otpad na koji naiđu.

“Mi kao plogeri, zapravo dolazimo takođe da istrčimo ovu trasu, ali krajnji cilj je da pošaljemo poruku pre svega, mladima i ovoj deci, da je najvažnije da se adekvatno đubre odlaže. Nije mesto đubreta u prirodi, đubretu je mesto u kanti. potrebno je koristiti višenamenske stvari kao, platnene cegere na primer. Na kraju kada odemo u prirodu i ponesemo svu tu hranu, svo to đubre koje ostane na kraju treba baciti u kontejner a ne u prirodu i na taj način ćemo sačuvati prirodne lepote i njena lekovita dejstva. borimo se pored ove medaje da osvojimo i zelenu medalju” rekao je Miloš Stanojević ispred Plogera Srbije.

Seniori su svoju trku otrčali u dužini od 8 kilometara i u muškoj kategoriji prvo mesto osvojio je Kaid Koca sa vremenom 27 min i 06 sekunde a u ženskloj grupi trijumf je ostvarila Umeja Bogućanin sa vremenom 35 minuta i 22 sekunde.