MOSKVA/PODGORICA – Crna Gora je izručila dvojicu ruskih državljana, koji su bili traženi zbog podmićivanja zvaničnika, saopštila je danas Informativna služba ruskog MUP-a.
 „Ruski državljani Aleksej Uškalov i Andrej Markus izručeni su Rusiji iz Crne Gore. Protiv njih je podignuta optužnica za više tačaka zaverom da daju veliki mito zvaničniku putem posrednika,“ navodi se u saopštenju.
 Markus je od septembra 2021. do aprila 2023. godine bio direktor regionalnog centra jedne farmaceutske kompanije. On je sarađivao sa glavnim regionalnim menadžerom Uškalovim.
 Istražitelji su utvrdili da su okrivljeni dali više od dva miliona rubalja zameniku direktora zdravstvenog odeljenja Brjanske oblasti i nekim drugim zvaničnicima putem treće strane.
 „Ovo je bila nezakonita naknada za olakšavanje sklapanja državnih ugovora bez tendera,“ rekla je portparolka ruskog MUP-a Irina Volk.
 Odeljenje Istražnog komiteta Rusije u Brjanskoj oblasti otvorilo je krivični slučaj u aprilu 2023. godine, a optužbe za davanje mita podignute su u oktobru 2023.
 Uškalov i Markus su se sakrili van Rusije i stavljeni su na međunarodnu poternicu u decembru 2023.
 Kretanje osumnjičenih preko granica praćeno je putem Interpolovih kanala, a oni su uhapšeni u Crnoj Gori u martu 2024. godine. Rusko Tužilaštvo je naredilo da se organizuje njihovo izručenje, prenele su agencije.
 „Počinioci su danas predati predstavnicima ruskih organa za sprovođenje zakona na aerodromu u Podgorici kako bi bili prebačeni u Moskvu,“ rekla je Volk.

indeksonline.rs/Tanjug