MOSTAR – Mostarski muftija Salem Dedović i iguman manastira Žitomislići iguman Danilo Pavlović, koji su posetili dva mostarska prigradska naselja, Baćeviće i Malo polje, u kojima su u protekloj sedmici zabeleženi fizički napadi na decu srpske i bošnjačke nacionalnosti, poručili su pojedinim političarima da zaustave huškačku retoriku, a institucije pozivaju na otkrivanje nasilnika.
 Mostarski muftija Dedović je mišljena da to nije običan incident i ne sme se minimizirati kako se, kako je rekao, to nažalost pokušava od odgovornih vlasti i organa.
 “On (napad) ima ozbiljnu pozadinu i ljudi su jesu uznemireni. Oni koji su najodgovorniji treba da utvrde ko stoji iza ovoga i kakve su poruke? Ovo je urađeno sa ciljem nacionalne i verske netrpeljivosti”, rekao je Dedović gostujući na sarajevskoj N1 tv..
 Iguman Danilo Pavlović je rekao da su počinioci otkriveni kada je reč o napadu na srpsku decu u naselju Baćevići.
 “Imamo jos dva slučaja i očekujemo da će i oni biti otkriveni. Očekujemo šta će biti sa njima i kakva će akcija biti pokrenuta da se ovakve stvari više ne dešavaju. Imali smo niz različitih komentara na ove događaje. Čak jedna je bila da je uobičajno da se deca tuku, što je neumesno. I nisu se tukla deca ni zbog lopte, nego je vrlo ozbiljan motiv. Tukla su se četiri odrasla momka, koja su išla na dečaka koji ima 15-16 godina”, kazao je Pavlović.
 Iguman se prisetio da je govorio već pre 20 godina da ako se ne posvetimo mladim ljudima da ćemo doći u situaciju da generacije koje odrastaju zatvorene u svojim enklavama, izarastaju u nešto što će za nas biti jako loše.
 “Deca su odrasla u porodicama koje su ih vaspitavale na način kako su najbolje znale, a to je da neko ko je drugačiji da je kriv za posledice rata i nekakvog lošeg stanja. Imamo i medije koji neprestano evociraju uspomene na rat kao da se nije nikad završio. Imamo decu koja su maloletna i crtaju kukaste krstove. Valjda smo postigli na parlamentarnom nivou da je fašizam nešto što je osuđeno i crna mrlja srednjeg veka”, kazao je iguman Pavlović.
 Muftija Dedović je mišljenja da je Mostar paradigma BiH, grad koji pokušava da razvije mutietičku saradnju, mir i izgradnju poverenja među ljudima.
 “A najlakše je baciti iskru u ovaj prostor i dovesti u pitanje šta se uradilo, a napravili su se veliki pomaci”, rekao je Dedović.

indeksonline.rs/Tanjug