PODGORICA – Crna Gora je jedna od zemalja koje su obuhvaćene ilegalnom trgovinom cigareta, upozoreno je iz Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF), koja je u svom poslednem izveštaju o radu prikazala da je u toj državi zaplenjeno preko 62 miliona švercovanih cigareta.

 U izveštaju za prošlu godinu, OLAF navodi da je u njihovim operacijama zaplenjeno preko 616 miliona ilegalnih cigareta širom sveta, uključujući 333 miliona cigareta zaplenjenih na spoljnim granicama EU.

 ”OLAF je takođe pomogao da se zapleni 140 tona sirovog duvana i šest tona duvana za lulu, sprečavajući gubitke od preko 151 miliona evra za budžete EU i nacionalne budžete. Pored toga, dojave iz OLAF-a dovele su do konfiskcije 144,34 miliona cigareta i 40 tona sirovog duvana izvan EU”, navedeno je u izveštaju.

 Dodaje se da je krijumčarenje cigareta ponovo globalno pitanje, jer su, kako se navodi, neke od zemalja uključenih u ilegalnu trgovinu bile udaljene poput Turske, Indonezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore.

 ”OLAF ima dugo iskustvo u pomaganju nacionalnim carinskim organima u borbi protiv trgovine švercovanim cigaretama širom sveta. Takođe ima značajno iskustvo u pomaganju vlastima u pronalaženju i zatvaranju tajnih fabrika cigareta koje proizvode nedozvoljene i falsifikovane cigarete”, stoji u izveštaju.

 U jednom slučaju iz 2023. godine, kako se tvrdi, OLAF je pomogao vlastima da razbiju kriminalnu mrežu koja je proizvodila nedozvoljene cigarete u Španiji, a zatim ih krijumčarila širom Evrope. Mreža je, kažu, imala veze sa Poljskom, Rumunijom, Grčkom, Italijom, Slovačkom i Ukrajinom.

 ”OLAF je uspostavio mrežu za razmenu informacija među istražiteljima koja je ubrzala prikupljanje i razmenu podataka, pružila analizu, tehničku podršku i olakšala usvajanje zajedničke istražne strategije. Koordinirao je ovaj zajednički napor omogućavajući brzu akciju širom EU koja je rezultirala demontažom ilegalne fabrike u Španiji, hapšenjem 20 osoba i zaplenom približno 15 miliona falsifikovanih cigareta i devet tona sirovog duvana. Ukupni procenjeni finansijski uticaj zaplenjene robe, uključujući akcize i PDV, iznosio je oko pet miliona evra”, navedeno je u izveštaju, preneo je portal RTCG.

indeksonline.rs/Tanjug