BANJALUKA – Vehabije stalno rade na pripremama terorističkih dela i na njihovoj realizaciji, izjavio je dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost i zaštitu Slobodan Župljanin.
Župljanin je naveo da su događaji u vezi sa vehabijskim pokretom u Srbiji vrlo upozoravajući, da je to alarm za bezbednosne organizacije da se pozabave tim pitanjem jer očito da rovita globalna situacija pogoduje njihovoj delatnosti.
“Oni imaju period kada su praktično uspavani, ne vide se, a u stvari uvek deluju i rade na pripremama terorističkih dela i njihovoj realizaciji”, istakao je Župljanin komentarišući likvidaciju vehabije Senada Ramovića u Srbiji koji je odbio da se preda i pucao na policiju.
Župljanin smatra da opasnost od vehabizma nije nikakva novost i da već godinama unazad bezbednosne službe upozoravaju na opasnosti od vehabijskog pokreta imajući u vidu veličinu te zajednice u Evropi.
“Sasvim je sigurno da su vehabije prisutne na Balkanu, u Srbiji, kao i u BiH gde je prema tom pitanju odnos uglavnom bio ignorantski zbog nekakvog stava da je to upereno protiv bošnjačkog naroda”, pojasnio je Župljanin za Srnu.
On je naglasio da su bezbednosne službe u Srbiji imale odlične informacije, da su pratile situaciju i obračunale se sa onim koji su bili pretnja i podsticaj izvršenju napada na izraelsku Ambasadu u Beogradu.
Prema njegovim rečima, potrebno je da sve bezbednosne agencije u okruženju, ali i u Evropi sarađuju o tom pitanju koje može postati veliki problem.

indeksonline.rs/Tanjug