BEOGRAD – Ministar turizma i omladine Husein Memić izjavio je danas da je Srbija ove godine pored rekorda u broju poseta i noćenja stranih turista ostvarila i rekordni devizni priliv od turizma od skoro 1,6 milijardi evra.

“Tokom prvih sedam meseci ove godine devizni priliv od turizma iznosio je skoro 1,6 milijardi evra, što predstavlja porast od 16 odsto u odnosu na isti period 2023. godine”, rekao je Memić.

On je naveo i da je tokom poslednjih deset godina zabeležen skoro dupli porast u broju dolazaka i noćenja turista, saopštilo je resorno ministarstvo.

“U 2013. imali smo 2,2 miliona, dok u 2023. godini beležimo 4,2 miliona dolazaka. Te 2013. godine proknjiženo je 6,6 miliona noćenja, a minule 2023. godine 12,4 miliona”, istakao je Memić.

Dodao je da brojke nisu puka statistika već i dokaz posvećenosti države i državnih organa razvoju turizma u našoj zemlji.

Kako se navodi u saopštenju, ministarstvo će nastaviti i dalje da osnažuje turistički sektor kroz subvencije i sistemske mere, a naročito ruralni turizam koji je sada već u naprednoj fazi razvoja.

Indeksonline.rs/Tanjug