BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije donela odluku o proglašenju okupacije, jer bi to značilo da bi Srbija priznala teritoriju KiM kao teritoriju druge države, a oružanim grupama Albanaca bio bi priznat status legalne oružane sile.

“Mi nećemo da im damo pravni legalitet ili legitimitet, jer ga nemaju, ovo je gola albanska sila i sila njihovih zapadnih saveznika”, istakao je Vučić u obraćanju javnosti u Palati Srbija.

On je objasnio da bi prograšenjem okupacije oružanim grupama Albanaca na Kosovu i Metohiji, bez obzira njihov naziv, bio bi prizant status legalne oružane sile.

“Dakle, mi ne smemo da im damo status legalne oružane sile. To je prvi i ključni razlog”, rekao je Vučić.

On je naveo da je okupacija moguća samo u međunarodnim oružanim sukobima, što bi, kako je rekao, značilo da Srbija, u takvom slučaju, priznaje teritoriju KiM kao teritoriju druge države, i da je i to jedan od razloga za neproglašavanje okupacije.

”A prema članu 306 krivičnog zakonika Republike Srbije, priznavanje kapitulacije i okupacije, građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina. Drugim rečima, samo priznavanje okupacije, odnosno proklamovanje dela teritorije za teritoriju pod okupacijom je i krivično delo”, naveo je predsednik.

On je dodao i da je međunarodna kontrola na KiM uspostavljena uz pristanak Republike Srbije, odnosno, tada Savezne Republike Jugoslavije.

Vučić je naveo da je među koracima koje će Srbija preduzeti i to da Narodna skupština Srbije u roku od 45 dana usvoji Odluku kojom konstatuje nelegalnost svih organa i institucija obrazovanih na teritoriji Kosova i Metohije nakon nelegalno proglašene nezavisnosti, kao i nepostojanje njihovih akata.

On je istakao da sve ono što se donosi kao odluka, a suprotno je Briselskom sporazumu, Republika Srbija će smatrati nepostojećim.

”Dakle, sve ono što donose kao odluke, a suprotno je u Briselskom sporazumu, kao što je uspostavljanje njihovih policijskih baza, njihovih policijskih organa na severu, a jasno je po članu devet Briselskog sporazuma ko može da bude direktor direktorata regiona sever i tako dalje, sve te odluke neće biti ništave jer bi to bilo pogrešno, to bi značilo da su proizvodile pravno dejstvo u jednom trenutku. One su za nas nepostojeće, nevažeće. Tako ćemo se prema njima odnositi i tako će se Republika Srbija prema njima ponašati”, rekao je Vučić.

On je objasnio da je to bio slučaj po završetku Drugog svetskog rata kada je proglašena nezavisnost propisa donetih pre 6. aprila, i donetih posle 6. aprila od kada su uspostavljene okupacione vlasti, pre svega NDH i sve druge, a zatim i posle poraza Jugoslovenske vojske u otadžbini na teritoriji Republike Srbije.

Vučić je rekao da Srbija želi da pomogne svom narodu na Kosovu i Metohiji, ali da ne želi rat i da na jedna miran i pametan način razgovara sa svima kako bi se izborila za prava svojih građana u južnoj srpskoj pokrajini.

Predsednik ističe da borba neće biti laka, a da će prištinske vlasti biti još agresivnije.

“Otvoriće most na Ibru, napadaće i škole i bolnice. Sve će da napadaju. Opstajaćemo, sve što oni više budu napadali, mi ćemo više činiti”, kazao je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug