ZAGREB – Kada se devetogodišnjak, zbog čijeg se problematičnog ponašanja u prethodnoj školi u Zagrebu ispisao ceo razred, nenajavljeno vratio u novu školu iz koje je takođe suspendovan, danas je ponovo organizovan bojkot nastave, prenose hrvatski mediji.

Zbog toga što strahuju za bezbednost dece, danas više od 1.000 učenika ni u matičnoj, ni u područnoj školi neće doći na nastavu odlukom Saveta roditelja koju je podržalo Nastavničko veće, preneo je HRT.

O devetogodišnjaku je ranije u medijima izveštavano zbog fizičkog nasilja, maltretiranja i seksualnog uznemiravanja učenica iz razreda. Zbog toga je promenio već dve škole, a onda je stigao u treću.

Roditelji i učenici su revoltirani jer je time prekršen dogovor pošto im je obećano da se problematični učenik neće vratiti do Nove godine.

Učenici i njihovi roditelji smatraju da sve što je dogovoreno na sastanku kod pravobraniteljke za decu pre dve nedelje nije ispoštovano, kao i da je bezbednost koja se tada garantovala njihovoj deci narušena time što se učenik juče u pratnji roditelja pojavio u školi.

Oni traže odgovore i kažu da imaju mnoga pitanja, a odgovora nema nigde. Nastavnici su dali podršku direktoru, deci i roditeljima time što su sinoć na Nastavničkom veću odlučili da nastave danas u školi neće biti ni ujutro ni popodne. Rečeno je i da će sva deca koja dođu u školu biti zbrinuta.

Za danas je najavljujen mirni protest u 18 sati ispred škole.

Jedan od roditelja je kazao da oni imaju svoje uslove, i da traže bezbednost svoje dece.

“Neko je u lancu odlučivanja zakazao. Mi želimo pisanu odgovornost osobe koja vraća to dete u školu jer svi se izmiču i prebacuju odgovornost jedni na druge. Distancira se Grad, Ministarstvo, Agencija za obrazovanje, Centar za socijalnu zaštitu. Mi zapravo nismo sigurni koliko se ta loptica odgovornosti između njih prebacuje”, dodao je roditelj.

Direktor škole je podneo neopozivu ostavku juče, kada se u školu vratio problematični učenik sa obrazloženjem da je to “zbog sistematskog pritiska koji se u poslednje vreme vrši na celu školu”, naveo je RTL.

Dečaka su dočekali socijalni pedagog i asistent koji su ga uveli na nastavu, a ostala deca iz razreda nakon toga su napustila školu.

Pravobraniteljka za decu juče je zatražila izveštaje od svih uključenih u postupak kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za kršenje sporazuma.

Učenici četvrtog razreda osnovne škole u Zagrebu vratili su se pre desetak dana u učionice nakon petodnevnog protesta, kada su dobili garancije da problematični učenik iz druge škole koji je preseljen u njihov razred, na nastavu neće dolaziti do kraja godine.

Oni su se vratili na nastavu nakon dogovora da će im biti garantovana bezbednost.

Roditelji su isticali da se bore za prava svoje dece, ali i problematičnog dečaka kojem je nužna stručna pomoć. Oni sz zatražili da se dotični dečak hitno izdvoji iz kolektiva kako bi se napravila njegova kompletna psihofizička procena u koju bi trebalo da budu uključene sve stručne službe, pa da nakon toga bude odlučeno da li je potrebno da nastavi individualno školovanje ili u kolektivu.

Indeksonline.rs/Tanjug