SARAJEVO – U okviru operativne akcije “Incitat”, pod kontrolom policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH su četiri lica, dok se za jednim licem još traga, saopšteno je iz SIPA.

Pripadnici SIPA pretresaju prostorije federalne opštine Trnovo i firme “LOK-PIL” iz Sarajeva.
Pretresi se vrše na području Kantona Sarajevo, a pregledaju se poslovni, stambeni objekti i pokretne stvari na 12 lokacija.

Akcija se sprovodi zbog sumnje da su počinjena krivična dela udruživanje radi činjenja krivičnih dela, zloupotreba položaja ili ovlašćenja i pranje novca, navodi se u saopštenju.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom kantonalnog Tužilaštva, a u saradnji sa policijskim službenicima kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Federalni mediji javljaju da je osumnjičen načelnik Trnova Ibro Berilo, a da osim njega postoji još nekoliko lica koji su meta ove akcije.

Oni se terete da su prodavali odnosno kupovali državnu imovinu koja je pod privremenom zabranom raspolaganja.

Prema pisanju sarajevskog portala Avaz, u okviru ove akcije uhapšeni su Ibro Berilo, Adis Mulaosmanović i Edina Džigal.

Postupajuću u predmetu policijski službenici SIPA su Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podneli Izveštaj o počinjenom krivičnom delu te dopunu Izveštaju u okviru kojih su prijavljena četiri fizička i jedno pravno lice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela “Udruživanje radi činjenja krivičnih đela”, “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja”, piše portal.

indeksonline.rs/Tanjug