ZAGREB – Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) u Zagrebu pokrenula je istragu protiv devet hrvatskih državljana i jednog pravnog lica zbog sumnje da su počinili prevaru u vezi sa evropskim subvencijama u vrednosti od preko devet miliona evra, kao i da su falsifikovali službene isprave.

Na zahtev EPPO, Policijska uprava Međimurja danas je uhapsila svih devet osumnjičenih.

Kako je javio Jutarnji list, radi se o finalizaciji akcije koju su policija i Evropsko tužilaštvo pokrenuli pre više meseci.

Među uhapšenima su bivši i sadašnji šefovi Upravnog i Nadzornog odbora firme “Vajda” d. d. iz konzorcijuma “Pivac” – Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović.

U periodu od marta 2018. do juna 2023. godine, bivši i sadašnji predsednik uprave, u koordinaciji sa predsednikom i članom Nadzornog odbora, podneli su više zahteva za finansiranje u ukupnom iznosu od preko devet miliona evra, u sklopu hrvatskog Programa ruralnog razvoja za period od 2014. do 2020. godine, konkretno za poboljšanje dobrobiti životinja u oblasti uzgoja svinja.

Podrškom sufinansiranim sredstvima Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), korisnicima se nadoknađuju izgubljeni prihodi i dodatni troškovi nastali ispunjavanjem obaveza koje nadilaze standardne zakonske uslove u uzgoju i tovu svinja.

Iako su znali da njihova firma ne ispunjava te uslove, osumnjičeni su podneli falsifikovane prijave i dobijali su novac za imanja svojih kooperanata.

Indeksonline.rs/Tanjug