BEOGRAD – Veće Specijalnog suda u Beogradu proglasilo je danas krivim predsednika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka za poresku utaju, prenela je Televizija N1.Mišković je osudjen zbog podstrekivanja na poresku utaju na zatvorsku kaznu od dve godine i šest meseci, a moraće da plati kaznu od osam miliona dinara.

Njegov sin Marko osudjen je na jednu godinu kućnog zatvora i moraće da vrati osam miliona dinara.

Sud je proglasio krivim i vlasnika Nibens korporacije Mila Djuraškovića zbog poreske utaje i zloupotrebe položaja odgovornog lica na četiri godine i tri meseca zatvora.

On će morati da u budžet uplati 142 miliona dinara, a od njega i još šest osudjenih za malverzacije u Fabrici maziva iz Kruševca (FAM) sud traži da solidarno plate štetu od dve milijarde i 800 miliona dinara u roku od tri meseca.

Posle šest godina od početka sudjenja, odluka je doneta većinom glasova.

Miroslav Mišković nije došao u sud, za razliku od njegovog sina Marka i Djuraškovića.

Apelacioni sud je prethodno prihvatio oslobadjajući deo prvostepene presude za malverzacije sa putarskim preduzećima radi izvlačenja protivpravne finansijske koristi, što je bio centralni deo optužnice, i naložio ponovno sudjenje za deo presude kojim su osudjeni za utaju poreza.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj reči da sud osudi Miroslava Miškovića na pet godina, na koliko mu je izrečena kazna na prvobitnom sudjenju, a njegovog sina Marka na četiri godine, pola godine više nego što je prethodno presudjeno.

I u ponovljenom sudjenju Miroslav Mišković je naveo da je za njega “porez svetinja” i da je Delta samo u godini koja se pominje u optužnici platila državi 100 puta veći porez od iznosa za koji se tereti da je utajen.

Odbrana je ponovo zatražila oslobadjajuću presudu i istakla da će ona biti mera “nezavisnosti pravosudja”, očito misleći na izjave iz vrha vlasti o Miroslavu Miškoviću.

Miroslav Mišković je uhapšen krajem 2012. godine, u pritvoru je proveo sedam meseci, a odredjeno mu je jemstvo, najveće ikad izrečeno u Srbiji, od 12 miliona evra kao garancija da će prisustvovati sudjenjima.


Beta/Foto:Tanjug