ZLATIBOR – Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da su privredni sudovi u odnosu na 2015. godinu u prošloj primili 3.375 više predmeta, kao i da je broj nerešenih parničnih predmeta na početku prošle godine pred privrednim sudovima bio 10.561 .

Kuburovićeva je otvorila danas na Zlatiboru 26. Susret pravnika u privredi, čija je tema Privreda i sudska i arbitražna praksa.

Ministarka pravde je istakla da je u kontekstu preporuka u procesu evrointegracija koje su sadržane u ključnim dokumentima u Pregovaračkom poglavlju 23, jedan od ključnih ciljeva i izazova suštinsko unapređenje ujednačenosti sudske prakse ,kroz obezbeđenje elektronskog pristupa svih sudova bazama sudske prakse i blagovremenog objavljivanja odluka.

“Od prvog kvartala 2016.godine u toku je obavezna obuka koja obuhvata sve sudije koje se bave izvršnim predmetima u osnovnim,višim,privrednim sudovima i Privrednom aprelacionom sudu i na osnovu odluke Visokog saveta sudstva oko 360 sudija je prošlo obuku ,a od marta ove godine započelo se i sa realizacijom obuka za sudije viših sudova na temu Zakona o izvršenju i obezbeđenju”,rekal je Kuburovićeva.

Ona je istakla da se od početka godine primenjuje novi Pravilnik o zameni i izostavljanju podataka u sudskim odlukama koji omogućava da se sve odluke Vrhovnog kasacionog suda objavljuju u celini na veb sajtu,tako što se podaci o strankama,čiji je indentitet utvrđen ili se može utvrditi,zamenjuju ili izostavljaju.

Kuburovićeva je naglasila da nacionalni, ali i strateški okvir evropskih integracija,predviđa uvođenje primene medijacije,kao jednog od najefikasnijih i efektivnijih alternativnih načina rešavanja sporova.

“U Srbiji se broj medijatora konstantno uvećava i trenutno ih ima oko 500,od kojih je veliki broj advokata.Evidentirano je 62 posredovanja u rešavanju privrednih sporova,ne računajući finansijsko restrukturiranje,koje je spovedeno pred Privrednom komorom Srbije.Broj jeste mali,ali ohrabruje veliki skok u odnosu na prošlogodišnju statistiku kada je bilo samo 6 medijacija”,istakla je Kuburovićeva.

Ministarka pravde je izrazila nadu da će se na narednim Susretima pravnika u privredi diskutovati,ne samo o sudskoj i arbitražnoj,već i o medijacijskoj praksi.

Ovogodišnji 26.Susreti pravnika u privredi Srbije održavaju se od 22. do 24.maja na Zlatiboru.

izvor.Zoomue. rs