Kusturica u timu za revitalizaciju Starog grada (VIDEO)

UŽICE – Emir Kustirica i arhitekta Branislav Mitrović u prisustvu gradonačelnika Tihomira Petkovića obišli su Stari grad i razgovarali o narednim koracima vezanim za revitalizaciju lokaliteta užičkog Starog grada.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izjavio je ”da je ova generacija Užičana srećna što je naš sugrađanin i jedan istinski genije Emir Kusturica prihvatio da oplemeni i realizuje ideju da Stari grad bude najznačajniji turistički proizvod Užica”.

Petković je istakao i da ne sumnja u uspeh jer pored Kusturice i akademika Mitrovića prisutan je i treći najbitniji faktor u liku Nikole Selakovića koji punim kapacitetom pomaže realizaciju ove ideje.

Emir Kusturica, kome je ovo treći put u poslednje vreme da dolazi na Stari grad, naglasio je da je ovo jedna od akcija koje su moguće u Srbiji.
”Uz kreaciju akademika Mitrovića napravićemo nešto što će Užice otvoriti u struku, ali će ga otvoriti i u svakom drugom pogledu. Ovo ovde ne može biti bolji uzor kako u Srbiji treba delovati. Uz rekonstrukciju nečega što je istorijsko ogledalo ovoga kraja do onoga što ono u turističkom smislu može da znači, istinom da Užice ima prvu hidrocentralu u Evropi posle Nijagare, 7 km dug put starom prugom do toplih izvora i rimskih čuda. Ovo je neophodan potez da bi Užice popravilo svoj karakter”.
Komentarišući svoju ulogu u celom projektu on je rekao da je njegov zadatak bio da dovede profesora Mitrovića ali i da ”pomognem koliko god mogu i svojim uticajem ako ga još uvek imam u Republici Srbiji da dođe do toga da se ovo rekonstruiše i da se sećamo naših vladara i da idemo čak do Altomanovića”.

Na pitanje kako oživeti ”užički kamengrad” Kusturica pominje više rešenja ali naglašava da je potrebno napraviti kompletan arhitektonski i građevinski zahvat i da ”tvrđava treba da postane jedan istorijski predmet interesovanja, a da se propratnim pojavama utopi u turističku i kulturološku ideju što i jeste zamisao gradonačelnika Petkovića”.

Akademik Branislav Mitrović je naveo da je prvi put na samoj lokaciji i da je pozitivno iznenađen sa nekoliko neverovatno lepih punktova koje po njemu imaju izuzetan potencijal.
”Ovako eksponirana lokacija, kao reper i zaštitni znak jednog grada, zaslužuje novi dah, novi korak i novi input za razvoj samog Užica”.
Pristup samoj tvrđavi, koji se često navodi kao najveći izazov, akademik Mitrović smatra da treba urediti na veoma pažljiv način ne ugrožavajući postojeće. On je istakao da deli entuzijazam ostalih učesnika u ovom projektunapomenuvši da mu je čast što će biti u prilici da da svoj doprinos.

izvor.ZooMUE