Beograd ‘ Poslanici Skupštine Srbije danas su na početku rada postavaljali poslanička pitanja u vezi sa NATO, imenovanjem Bratislava Gašciha za direktora BIA, te o rešavanju statusa ruskih stručnjaka u rusko-srpskom centru za hitne intervencije u Nišu.

Lider LDP Čeodmir Jovanović rekao je da o NATO treba ozbiljno razgovarati i upitao premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada će tu temu staviti pred parlament, navodeći da su svi naši susedi ili ušli ili pokušavaju da uđu u NATO.

Kaže da je Vučić juče rekao veliku istinu da bi Srbija imala mnogo manje problema nego što ih trenutno ima kada bi promenila odnos prema NATO, ali da tako nešto on ne želi da uradi jer 75 odsto građana se tome protivi.

“Složio bih se sa procentima i izjavom, ali ne mogu da prihvatim argumentaciju za ovako loš odnos naše države prema budućnosti i interesima”, rekao je Jovanović navodeći da je 2007. parlament na neozbiljan način usvojio deklaraciju o vojnoj neutralnosti, te da se o tome nije razgovaralo.

“Članstvo u NATO je najčvršća garancija za koju se treba opredeliti”, kaže Jovanović i dodaje da ne zna ni za jednu zemlju u regionu koja je ušla u NATO tako što su ljudi glasali na referendumu.

Za razliku od Jovanovića, lider radikala Vojislav Šešelj smatra da bi eventualni ulazak u NATO uništio Srbiju i srpski narod, te da su Srbiji potrebne ruske vojne baze i ulazak u ODKB.

“Nama treba ruska pomoć da se obranimo od NATO pakta i njegovog kidisanja”, kaže Šešelj.

Pitao je Vučića zašto još nije potpisan sporazum sa Vladom Rusije o statusu ruskih stručnjaka u rusko-srpskom centru za hitne intervencije u Nišu čiji bi, kaže, status bio formalno kao status pripadnika NATO pakta koji su se stacionirani u Beogradu.

Poslanik DS Balša Božović pitao je Vučića šta je kvalifikovalo Gašića da postane direktor BIA i da li je svestan koliko je sistem bezbednosti time ugrožen.

“U čemu je ta paranoja i strah pa da na čelu BIA bude partijski poslušnik koji je poznat po gafovima i aferama”, upitao je Božović.

Poslanik SNS Radoslav Jović pitao je Vučića i ministre pravde i spoljnih poslova o mehanizmima i merama koje su Srbiji na raspolaganju za pokretanje lične odgovornosti Vilijama Vokera za “lažni izveštaj” koji je, kaže, učinio veliku i zastrašujuću nepravdu i državi i narodu.

“Umesto da Voker porazgovara sa svojom savešću o posledicama, dolazi na proslavu Ramuša Haradinaja i kaže da nije obavio posao do kraja i da je njegov cilj bio da se stvori velika Albanija”, rekao je Jović.

Posle pitanja, poslanici su nastavili raspravu o amandmanima na davanje garancije za zajam EPS i EMS.