Vrnjačka Banja – Delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) boravi u Vrnjačkoj Banji u Specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju “Merkur”, kako bi se uverili u kapacitete ove ustanove ali i osmotrili u kakvim uslovima pacijenti borave.

Zanimljiv je podatak da UAE godišnje za rehabilitaciju svojih pacijenata u sveti uzdvaja oko 50 miliona dolara. Kada govorimo o našem okruženju, iz Emirata su pacijente slali u Mađarsku, Slovačku i Češku. Međitim, sada je i Srbija sa svojim lečilištima ali i ceni, postala konkurentna pomenutim državama.

Predstavnici ministarstva zdravlja UAE obišli su Specijalnu bolnicu „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji. Delegaciju su činili dr Mohamed Salim Al Olama, podsekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Easa Al Mansori šef kabineta za internacionalne odnose u zdravstvu i dr Dejan Stepić.

Predstavnici bolnice Merkur su i kroz kratku prezentaciju i obilazak kapaciteta predstavili delagaciji UAE usluge i sadržaje.

– Onim što sam video do sada sam vrlo impresioniran, i ne vidim razlog da u budućnosti veliki broj pacijenata ovde ne dolazi na tretmane. UAE i Srbija imaju strategijske odnose, koje pokušavamo da učvrstimo na polju zdravstvene industrije. Srbija je vrlo poznata po svoja tri rehabilitaciona centra, i mi smo ovde da vidimo kako su ovi centri organizovani, kako rade i kakve su prednosti ustanova, kako bi smo u budućnosti slali pacijente u Srbiju na rehabilitaciju – rekao je dr Mohammed Salim Al Olama.

Dijabetes je takođe područje potencijalne saradnje, obzirom da studije pokazuju da je oko 20 odsto stanovništva u UAE boluje od šećerne bolesti. Jedinstven tretman dijabetesa u „Merkuru“, prepoznat je kao dostignuće na svetskom nivou i nagrađen „Socrates“ nagradom u Londonu ove godine.

– Kombinacija primene prirodnog faktora i vrhunske medicine nije tako uobičajena, i velika je prednost za ovaj centar što uključuje prirodne resurse broj pacijenata – izjavio je Al Olama, podsekretar ministarstva zdravlja UAE.

I Vrnjčani su oduševljeni informacijom da će najpoznatiju srpsku banju posećivati pacijenti, a ujedno i gosti iz Emirata.