“Sandžački klan”, čija je glavna delatnost trgovina heroinom i koji ima kontakte i sa islamističkim terorističkim organizacijama, uživa zaštitu institucija u Novom Pazaru i Sjenici, piše “Blic”.

U tekstu se dodaje da neki od pripadnika tog klana, umesto da budu sankcionisani za najteža krivična dela, promenom identiteta žive kao slobodni građani u Srbiji i zapadnoj Evropi, a kao primer navodi se slučaj Ildisa Dacića (30). 

Dacić je, kako se navodi, promenio ime u Ildan Asotić, a Srbija i Švedska terete ga za dva odvojena pokušaja ubistva, kao i za kontakt sa osuđivanim teroristom Mirsadom Bektaševićem. 

“Asotić je posle optužnice u Švedskoj, zahvaljujuči potvrdi Doma zdravlja Sjenica, uspeo da 2013. godine izmeni čak i matični broj istovremeno kada i ime. On je na slobodi i pored više postupaka koji se vode protiv njega, a sa novim identitetom nesmetano boravi u zapadnoj Evropi gde je tražen – piše “Blic”. 

Beogradski list podseća da su na pištolju koji je koristio Asotić pri pokušaju ubistva engleskog državljanina Adrijana Votona u Švedskoj, nađeni otisci prstiju Mirsada Bektaševića, koji je hteo da digne u vazduh Ambasadu Velike Britanije u Sarajevu i vodio sajt zloglasnog vođe “Al kaide” Al Zarkavija. 

“Sandžački klan” je, prema izveštajima službi Srbije i BiH, deo velike kriminalne organizacije sa sedištem u Sarajevu. U samom Novom Pazaru posao klana, pre svega, oko transporta heroina deli pet grupa. 

U poverljivom izveštaju koji je u julu 2006. godine tadašnji zamenik američkog ambasadora u BiH Džudit Cefkin poslala Stejt departmentu navedeno je da se “Sandžački klan” uvukao u administraciju, političke i policijske snage i ima tesnu vezu sa većinskom muslimanskom strankom SDA