BEOGRAD – Prvih 200 studenata Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka uskoro će biti na tromesečnom volontiranju u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ministar Zoran Ðorđević poručuje da je vlada rešena da poveća zaposlenost, pruži mladima mogućnost da steknu iskustvo, ostanu u Srbiji i da znaju da ih čeka posao.

Studenti će, kaže Ðorđević, biti angažovani na poslovima koje bi sutra trebalo da rade i kao stalno zaposleni, a volotiranje će im omogućiti da steknu radno iskustvo, ali i prednost pri zapošljavanju.

“Videće i suočiće se sa svim onim dobrim i lošim stvarima koje će sutra da ih očekuju na poslu i očekujem da se najbolji od njih iskristališu i izbore da sutra budu stalno zaposleni u ovom ministarstvu”, rekao je Ðorđević koji je danas sa dekanima Pravnog fakulteta i FPN, Simom Avramović i Draganom Simićem, potpisao Protokol o saradnji u realizaciji programa volontiranja Ministarstva, u prisustvu ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Projekat predviđa da prvih 200 studenata, polovina sa FPN, polovina sa Pravnog fakulteta, počnu volontiranje vrlo brzo u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ministar Ðorđević kaže da je to samo početak.

“Odabir će biti rigorozan. Postoji veliko interesovanje za volontiranje i očekujem da taj projekat traje u narednim godinama”, rekao je Ðorđević koji je pozvao i druge srodne fakultete da se jave i sa Ministarstvom potpišu ugovor.

Program je, kaže, u skladu sa Zakonom o volontiranju, uz pravila šta su obaveza ministarstva, a šta obaveze volontera.

“Ono što mi njima pružamo to je sigurnost i bezbednost zaštite na radu, biće osigurani”, rekao je Ðorđević i naveo da postoji mogućnost za stalno zaposlenje, te da će se voditi evidencija volontera koji će imati mentora, kao i o rezultatima koje postignu.

On je zahvalio i Ministarstvu prosvete, ali i Univerzitetu u Beogradu i Pravnom fakultetu i FPN što su prihvatili jednu ovakvu ideju.

“Mi prepoznajemo da u ministarstvu imamo prirodni odliv koji se dešava i želimo da zaposlimo mlade ljude koji imaju poželjno iskustvo i da se izbore sutra i postanu stalno zaposleni u Ministarstvu rada, ali i ustanovama koje se nalaze pod Ministarstvom”, kaze Ðorđević.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je bio premijer, insistirao na uvođenju dualnog obrazovanja, te da se volontiranje koristi na najbolji mogući način kako bi mladi mogli da steknu nephodno znanje i iskustvo upravo na mestima na kojima vide sebe u budućnosti.

“Želimo njima da pružimo perspektivu i nadu da ostanu u zemlji i da svakako za njih postoji posao”, dodao je Ðorđević.

Dekan FPN Dragan Simić je izrazio zadovoljstvo zbog protokola za koji veruje da će biti pretočen u akciju, te naveo da će od stavljanja u pogon ogromnog znanja koje ima beogradski Univerzitet, FPN i Pravni fakultet korist imati čitavo društvo i državni organi.

“FPN je do sada sklopio veliki broj ugovora. Ovaj ugovor je veoma obećavajući i koristim priliku da zahvalim Ministarstvu za rad, posebno ministru Ðorđeviću i ministru prosvete Šarčeviću, što su omogućili da se ovako nešto dogodi”, kaže Simić.

Program će za studente, navodi, biti izuzetna prilika, posebno za one sa smera za socijalnu politiku i socijalni rad na FPN, da pokažu ono što znaju kada je reč o volontiranju u ovim oblastima koje su veoma osetljive za društvo.

Istakao je da tim programom država istinski vodi brigu o mladima.

(Tanjug)