SARAJEVO – Lider novog pokreta “Odgovor” i bivši gradonačelnik Srebrenice Chamil Duraković pozvao je predsednika Srbije Aleksandera Vučića da, kako je rekao, zajedno dalje rade na međuetničkom dijalogu Srba i Bošnjaka i poručio mu da ne naseda na provokacije predsednika RS Milorada Dodika.

Fena prenosi i da je Duraković predložio donošenje deklaracije o priznavanju, toleranciji i zaštiti kulturnog identiteta i maternjih jezika Bošnjaka i Srba, kojom bi se, kako objašnjava, pozvalo na priznanje bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka i srpskog jezika kao maternjeg jezika Srba.

Deklaracija bi omogućila ravnopravnu upotrebu oba jezika, ali i uključivanje u sisrtem obrazovanja, smatra Duraković te predlaže da ona bude i temelj dijaloga o zaštiti kulturnog identieta.

Neka to bude temelj dijaloga o zaštiti kulturnog identiteta, te pozivam predsednika Aleksandra Vucica da ne naseda na provokacije Milorada Dodika i njegove ”memorandume” koji mu samo služe za spas od politickog poraza”, izjavio je Duraković, a prenela regionalna televizija N1.

Duraković smatra da je vreme da Bošnjaci i Srbi zajedno istaknu spremnost na borbu za očuvanje ćirilice i latinice kao dva pisma koja pripadaju bosanskom i srpskom jeziku.

Smatra i da treba tražiti od nadležnih institucija potpuno uvažavanje njihove ravnopravnosti, položaja i istorijskog i kulturnog značaja za Bošnjake, Srbe, ali i sve druge građane dve države.

Duraković kaže da se mora razmišljati o svemu što je potrebno preduzeti za zaštitu srpskog jezika na području entiteta Federacija BiH, zaštitu bosanskog jezika na području entiteta Republika Srpska i na području, kako navodi, regije Sandžak u Srbiji.

Neka naše razlike budu ono što donosimo kao vrednost u međuetničkom dijalogu, a naše sličnosti prilike za vraćanje poverenja u izgradnju dobrih komšijskih odnosa na Balkanu. Čuvajući bosanski i srpski jezik, svesni da smo se međusobno dobro razumeli svaki put kada smo istinski hteli da razgovaramo“, naveo je Duraković.

Mi, dodao je, pokazujemo uvažavanje jednih prema drugima i stvaramo temelje za mirnu i prosperitetnu budućnost.