SUBOTICA – Svečanošću u Gradskoj kući u Subotici i predajom hleba od novog brašna od strane bandaša i bandašice predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta, Suzani Kujundžić Ostojić, obležen je „Dan dužijance 2017“, nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ðorđe Milićević rekao je na svečanosti da slaveći Dan Dužijance, Bunjevci slave najuzvišenije ljudske vrednosti, a to su, kako je naveo, marljivost, istrajnost i pošten rad, te da pokazuju da su te vrednosti ugrađene u temelj postojanja i identiteta Bunjevaca.

„Istovremeno, pokazujete i kako se čuva sopstvena tradicija. Ta tradicija širokom spektru vojvođanske raznolikosti daje posebnu, izuzetno raskošnu nijansu, a očuvanje i razvoj te raznolikosti kao celine, ali i svakog njenog segmenta, uključujući i bunjevački, jedan je od trajnih prioriteta Pokrajinske vlade”, rekao je Milićević.

On je podsetio da će 2018. godine biti obeležen jubilej – 100 godina od prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

„Učinićemo to zajedno, baš onako kako su Srbi i Bunjevci, u burnom novembru 1918, stajali rame uz rame i zajedno doneli istorijski izuzetno važne i dalekosežne odluke na koje smo i danas ponosni“, naveo je Milićević I čestitao u ime Pokrajinske vlade Bunjevcima nacionalni praznik.

Obeležavanje jednog od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne zajednice počelo je u jutarnjim satima misom u Franjevačkoj crkvi, nastavljeno je povorkom do centra grada gde je održano tradicionalno Veliko bunjevačko kolo, a završeno je svečanom akademijom u Gradskoj kući.

U okviru obeležavanja Dana dužijance, položeni su venci na spomenik Blašku Rajiću.

(Tanjug)