POSLEDNjIH dana svet bez daha prati jednu od većih kriza u čijem je središtu Severna Koreja. Zatvorena komunistička diktatura, poslednja takva u svetu, već je decenijama faktor nestabilnosti na Korejskom poluostrvu.

No, razvojem svog nuklearnog programa ni obale SAD-a više nisu sigurne. A situacija se dodatno komplikuje kad se zna da je na čelu SAD-a nepredvidljivi Donald Trump koji je poslednjih dana u više navrata otvoreno zapretio Severnoj Koreji nuklearnim ratom.

Slučajno ili ne, ove pretnje poklapaju se sa godišnjicom bacanja atomskih bombi na Hirošimu odnosno Nagasaki, šestog odnosno devetog avgusta. To su, barem zasad, jedina dva slučaja da se u vojne svrhe upotrebilo atomsko naoružanje. No strah od rata oružjem za masovno uništenje nije ništa novo, barem ne u SAD-u. Odmah nakon kraja Drugog svetskog rata počeo je Hladni rat i trka u naoružanju. Tako je tokom pedesetih i šezdesetih godina u više navrata nuklearni rat visio u vazduhu, a vrhunac je bila Kubanska kriza početkom šezdesetih.

Američka javnost godinama je živela u permanentnom strahu od nuklearnog sukoba s komunističkim Sovjetskim savezom, a za to se pripremalo čak i decu. Tako se u školama deci prikazivao propagandni program koji se zvao “Duck and cover”, a koji se praktično temeljio na tome da se, u slučaju iznenadnog nuklearnog napada, treba sagnuti i prekriti glavu rukama te tako preživeti prvobitni udar.

Kako su 1951. godine Amerikanci decu podučavali što treba napraviti u slučaju napada atomskom bombom, pogledajte u sledećem videu.