ZAGREB – Nakon što je Hrvatskoj obeležena godišnjica smrti prvog predsednika Franje Tuđmana, iako je on poslednjom haškom presudom označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata u BiH, u Zagrebu je danas gotovo vanedno stanje s obzirom na to da je grad blokiran radi održavanja komemoracije Slobodanu Praljku, osuđenom u Hagu za ratni zločin u BiH.

Komemoracija će biti održana u dvorani Lisinski, a nakon toga i misa u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

General Praljak je izvršio samoubistvo u sudnici hašog tribunala ispijanjem otrova, kako je utvrđeno cijanid, a nakon toga je preminuo u obližnoj bolnici. praljak je otrov popio nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna od 20 godina za ratne zločine u samoproglašenoj reublici Herceg Bosni. Kazne su potvrđene još petorici njegovih kolega u slučaju koji se pred tim sudom zvao pod nazivom “Prlić i ostali”

U oviru tih presuda nekadašnji državni vrh na čelu sa Franjom Tuđmanom označen je kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata na delu teritorije BiH u proteklom ratu.

Hrvatski državni vrh tu presudu smatra nepravičnom i najavio je da će ispitati sve političke i pravne mehanizme za pokretanje njenog opoziva.

S obzirom na to da se očekuju velike gužve, Zagrebačka policija je preduzela posebne mere bezbednosti i organizacije prevoza svih učesnika ovog događaja.

Mnoge ulice će, kako je saopšteno, biti zatvorene za saobraćaj, osim za autobuse koji dovoze učesnike komemoracije.

Pojedine zagrebačke ulice biće zatvorene od jutarnjih do kasnih popodnevnih sati, a svi učesnici komemoracije koji dolaze organiziranim prevozom autobusima ili pojedinačno, pozvani su da vozila parkiraju na određenim za to posebno priređenim mestima.

Iako je bilo najavljivano da u Lisinski neće doći niko od državnih zvaničnika, u kafiću u okviru dvorane se pojavio ministar branitelja Tomo Medved i Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske privredne komore, inače, optuženi da je da je iz te institucije ilegalno izvukao najmanje 39 milijuna kuna, javio je portal Index.hr.

Portal Dnevnik je preneo da su u Lisinski stigli i Vladimir Šeks, Luka Bebić, Ivan Penić, Zdravko Tomac, Željko Sačić, Pero Kovačević, Josip Lucić…

Komemoraciju organizuje Hrvatski generalski zbor, a predsednik tog zbora Pavao Miljavac je rekao za Hrvatski radio da će program trajati oko 40 minuta.

Na komemoraciji će govoriti i Miroslav Tuđman, a Zlatko Vitez recitiraće Šekspira.

Miljavac je rekao da ne mogu kontrolisati ono što će se događati van dvorane Lisinski, ali da će unutrašnjasnost biti obezbeđena i neće biti nikakvih “čudnih zastava ili natpisa”.

Hrvatski generalski zbor tvrdi da komemoracija neće biti pompezni događaj s velikim govorima već “dostojanstveni oproštaj od generala Praljka kao kolege”.

” Program će biti sažet. Pročitathe se Šekspirov 66. sonet. Među govornicima su porodica, prijatelji i generali. Klapa Drača otpevaće himnu i pesmu Dida i ja. Neće biti pompe, protokola i političkih govora”, izjavio je sekretar Generalskog zbora