BRISEL – Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da mu je kosovski predsednik Hašim Tači potvrdio da će Priština nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala što je ključno za ukidanje viza za gradjane Kosova.

Han je naveo da je u Briselu “imao dobar” sastanak s Tačijem, koji kasnije danas treba da razgovara s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice (s Crnom Gorom) je ključno dostignuće. Predsednik je potvrdio nastavak napora Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala. To je najbolji i najbrži put za viznu liberalizaciju za Kosovo i njegove gradjane”, naveo je Han na Tviteru.

Predsednici Srbije i Kosova razgovaraće danas u Briselu o sprovodjenju sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine i o normalizaciji odnosa.

Evropska unija je nedavno navela da će Vućič i Tači “nastaviti razmenu o sveobuhvatnoj fazi normalizacije dijaloga Beograd-Priština uz posredovanje EU i razmotriti tekući rad na sprovodjenju postojećih sporazuma”.

Očekuje se da će na sastanku, čiji je domaćin visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, biti reči i o Zajednici opština sa srpskom većinom i o sporazumima o energetici.

Tači je izjavio u četvrtak da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i njegovo mesto u UN, bude zakonski obavezan.

Vučić je u sredu rekao da mu izgleda da zapadne sile “tvrdo stoje” pri nezavisnosti Kosova, da je to za Srbiju veoma teško i da je suština da Srbija ne može da ne dobije ništa iz pregovora, a da kosovski Albanci dobiju sve.