RUSKA SILA! General Hajten: SAD nema čime da se brani od ruskih raketa (VIDEO)

VAŠINGTON, 21. marta (Tanjug) – General američke vojne avijacije Džon Hajten izjavio je da SAD nema odbranu od supersoničnih raketa o kojima je nedavno govorio ruski predsednik Vladimir Putin.

“Naša odbrana od tih raketa u stvari ne postoji”, rekao je Hajten, prenosi “Biznis insajder”.

Portal podseća da su supersonične rakete, iako trenutno u fazi razvoja ili eventualno testiranja, odavno oružje broj jedan koje ubrzano razvijaju Rusija i Kina.

Kako se navodi, Kina je u novembru 2017. testirala funkcionalnost supersoničnog vozila, a o ruskim supersoničnim raketama govorio je Vladimir Putin, tokom obraćanja naciji, pred same predsedničke izbore.

“Obe zemlje, i Kina i Rusija, ubrzano razvijaju supersonične sposobnosti. Mi smo gledali kako se testiraju te sposobnosti”, izjavio je Hajten pred odborom za oružje američkog Senata.

Kada ga je predsednik odbora pitao kakvu vrstu odbrambenog oružja ima Amerika protiv takvog naoružanja, Hajten je odgovorio da SAD ne poseduje takvo oružje.

“Nemamo ga. Nemamo oružje koje bi moglo onemogućiti takav napad na SAD”, rekao je general.

Putin je u obraćanju naciji pred predsedničke izbore u Rusiji 1. marta, predstavio najnovije rusko oružje, a između ostalog, govorio je i o raketnim sistemima “Sarmat”, podvodnim dronovima, nuklearnim krstarećim raketama, vazdušnim raketnim sistemima “Kindžal” i laserskom i hipersoničnom oružju.

Kako je general rekao, jedina odbrana koju SAD imaju je pretnja od nuklearne odmazde.

“Naš odgovor bi bio naše zastrašivanje”, rekao je Hajten i dodao da SAD moraju da unaprede svoje senzorske mogućnosti, kako bi “pratili, karakterisali i određivali odakle dolaze pretnje”.

Za sada, otkrivanje raketa uglavnom se vrši preko satelita koji kruže oko Zemlje.