BEOGRAD – Socijaldemokratska stranka (SDS) Borisa Tadića pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otvoreno kaže koji mu to opozicionari podnose izveštaje sa svojih sastanaka i da, kako se navodi, prestane sa primitivizovanjem politike u Srbiji.Odgovarajući na tvrdnju Vučića da su mu dvojica opozicionih lidera odmah nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesa Mičela javili o čemu su razgovarali sa njim, SDS je pozvala predsednika Srbije i vladjuće Srpske napredne stranke da javno kaže o kojim se liderima radi i da prestane da “primitivizuje politiku u Srbiji večitim mistifikacijama i teorijama zavere”.

“Manir predsednika Vučića je da svoje tvrdnje konstantno potkrepljuje mističnim primitivnim insinuacijama i nedorečenostima. Tako su mu sadržaj sastanka prenela ‘neka dva opoziciona lidera’, kao što Srbiju hoće da destabilizuju ‘neke strane sile’ i ‘neki strani ambasadori’. Svrha ovakvog manipulatorskog i neozbiljnog ponašanja je da ostavlja sumnju da to može biti bilo koji opozicionar i bilo koji strani ambasador”, navela je SDS.

Ta stranka je pozvala Vučića da prestane da od Srbije pravi tajno društvo, a od obraćanja predsednika države rijaliti program i kvizove pogadjanja i asocijacija.

“Ta vrsta argumentacije je svojstvena političkim manipulatorima, ali ne i ozbiljnim državnicima. Takvim ponašanjem Vučić primitivizuje politiku u Srbiji, svodeći političku komunikaciju na nivo čaršijskog tračarenja”, navela je ta partija.

Vučić je u sredu, nakon sastanka sa Mičelom, novinarima rekao da već zna o čemu su sa tim američkim zvaničnikom razgovarali predstavnici opozicije, jer su mu dvojica opozicionara to već dojavila.

“Dvojica lidera opozicije su mi već javila šta su pričali s Mičelom na sastanku. A tema je bila da puste mene da rešim kosovski čvor, jer svi znamo da Kosovo mora da dobije nezavisnost. Dajte Vučiću ‘vruć krompir’, a onda ćemo ga na tome srušiti”, kazao je Vučić novinarima u Zrenjaninu.