BEOGRAD – Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine i domaćin političkog i ekonomskog skupa u Mostaru Dragan Čović izjavio je danas da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o svim temama koje su ostale nedovršene i o tome kako pojačati privrednu saradnju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i 60 srpskih kompanija učestvovaće sutra na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru. Za danas su planirani susreti sa domaćinom Draganom Čovićem.

U izjavi za RTS, Čović je rekao da očekuje mnogo od sajma u Mostaru i da je radostan da je na 21. sajmu zemlja partner Srbija.

“Jedna velika zahvalnost predsedniku Vučiću koji je prošle godine, kada smo bili zajedno ovde, prihvatio da Srbija bude zemlja partner. To za nas znači mnogo, ovo je jedna od najsnažnijih u organizacijskom i svakom drugom smislu, od broja izlagača i broja zemalja koje učestvuju, sajamska manifestacija ošteg tipa”, rekao je Čović.

Uz veliki broj izlagača iz Srbije i BiH, ne samo u ekonomskom smislu, veze koje nam trebaju mogu se najdirektnije graditi kroz odnose i nastup Srbije kao zemlje partnera, istakao je Čović.

“Očekivanja su visoka a sve što je do sada urađeno pokazuje da će biti ispunjeno do kraja”, kaže Čović.

Kako navodi RTS, druga dva člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Zetbegović neće biti na sajmu u Mostaru.

Čović kaže da su oni pozvani na otvaranje sajma u utorak ujutru, ali je Ivanić je van zemlje. Čović kaže da nije insistirao da drugi kolega dođe, da ne bi imali asimetriju u organizaciji.

“Čini mi se da će sutra biti dovoljan broj gostiju iz BiH i svih suseda, što je praksa sajma, predsednik (Filip) Vujanović, predsednik Vlade Hrvatske i zemlja partner. Specijalni gost je predsednik Vlade Bugarske kao zemlje koja predsedava EU”, rekao je Čović.

Govoreći o susretu sa predsednikom Srbije, Čović kaže da, od kada je upoznao Vučića, saradnja je izvrsna i dok je bio u drugim ulogama, kao i danas kada je predsednik države.

Razgovaraće se o svim temama koje su ostale nedovršene uprkos pokušajima zadnjih godinu dana da se ubrza dinamika rešavanja svih otvorenih pitanja između BiH i Srbije i kako pojačati privrednu saradnju. Tržišna razmena se može evidentno dignuti u oba smera, smatra Čović.

“Verujem da je i na političkom planu nužnost kontinuitet naših razgovora, razgovori naših članova Predsedništva sa predsednikom Srbije, tako i na nivou predsednika vlada, pojedinih resornih ministarstava, pitanje granica Srbije i BiH postaje starteško pitanje BiH i treba ga okončati, jer bi uveliko pomoglo i BiH, a i Srbiji”, istakao je Čović.