SVE O SASTANKU PUTIN – ERDOGAN! Turska dobija S400, Nuklearnu elektranu, kreće turski tok (video)

Uz prisustvo predsednika Turske Erdogana i ruskog predsjednika Putina svečano je položen kamen temeljac za Akkuyu, prvu tursku nuklearnu centralu.

Dvojica lidera su polaganju kamena temeljca u Mersinu prisustvovala putem video konferencije.

U govoru kojeg je održao ovom prilikom predsednik Erdogan je kazao: ¨Danas svedočimo istorijskom trenutku. Čast mi je da danas, zajedno sa Putinom, možemo postaviti kamen temeljac za nuklearnu centralu. 2017. godine smo napredovali za 7,4%. Cilj nam je da na 100. godišnjicu osnivanja Republike budemo jedna od 10 najvećih svetskih ekonomija. Sve ovo znači da se povećati i naša potreba za energijom. Nastavljamo naše investicije na polju razvoja energetike¨.

Erdogan je istakao da je Turska odlučna da zajedno sa Rusijom nastavi saradnju u vezi regionalnih tema.

Ruski predsednik Vladimir Putin je istakao da je Turska razvijena zemlja te da će nuklearna centrala biti samo jedan stepenik više za nju.

Rekavši da je nuklearna centrala Akkuyu sigurna, Putin je kazao:

¨Stupanjem u pogon će se povećati i potencijal Turske. Bit će do dobra prilika za poslovne mogućnosti i u Turskoj i u Rusiji. Želimo da zajedno sa Turskom realizujemo saradnju i na polju osposobljavanja visoko-kvalifikovane radne snage¨.

Istakavši da se na ruskim univerzitetima preko 200 turskih studenata školuje u oblasti nuklearne tehnologije, Putin je kazao da će nuklearna centrala Akkuyu u pogon stupiti 2023. godine.