BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne postavlja ministre u vladi, jer bi u suprotnom to značilo da u Srbiji vlada diktatura.

“Da postavlja predsednik države, to bi bila diktatura, a ja se nadam da se vi za to ne zalažete i žao mi je što ja jednom poslaniku moram da kažem da ministre biraju poslanici i Narodna skupština”, rekla je Brnabić u parlamentu odgovarajući samostalnom poslaniku Jovanu Jovaniću na sednici na kojoj se raspravlja o izboru Siniše Malog za novog ministra finansija.

Jovanović je prethodno istakao da Branbić nema opravdanja što ne rukovodi vladom i ne bira ministre, već da to radi predsednik, pod izgovorom da je tehnokratski premijer i naglasio da “pojam tehnokratskog premijera ne poznaje Ustav Srbije”.

“Nemam ja izgovor da sam tehnokratski premijer, to je činjenica. To nije novina u svetu, prosto ja nisam član vladajuće stranke, a vodim vladu”, kazala je premijerka.

Ona je istakla da je Jovanović izneo niz paušalnih izjava, da se nije dobro pripremio za svoj govor u kojem se nije obazirao na činjenice.

“Rekli ste niska cena IT usluga i radne snage, bez ikavih podataka, da vas nije mrzelo da se pripremite, da ste rekli ajde da pogledam kolika je cena IT usluga u Srbiji, Moldaviji, Ukrajini, Slovačkoj, videli biste da su usluge IT u Srbiji konkurentne zato što su kvalitetne, a ne zato što su jeftine”, rekla je Brnabić.

Ona se osvrnula i na Jovanovićevu tvrdnju da Srbija ima najniži privredni rast u regionu, navodeći da svi ekonomski parametri pokazuju oporavak i rast privrede.

Premijerka je kazala da je pravo čudo da neka zemlja ostvari privredni rast, kada se sprovode konsolidacija finansija i mere štednje, a da je Srbija ove godine zabeležila privredni rast od 4,5 odsto.

“Mi ne pribegavamo lakim, već teškim merama”, kazala je Brnabić.

Poslanik Jovanović istakao je da poznaje Sinišu Malog već 20 godina, od vremena kada su studirali zajedno u Vašigtonu i upitao “ako je tako dobar kao što tvrdi premijerka, zašto nije predsednik vlade, već ministar ; finansija”.

“Kakve će on imati prioritete kao ministar finansija, kakve će rezultate ostvariti, kada znamo da je zbog Beograda na vodi bilo rušenja u Savamali, kada znamo za nakaradne rekonstrukcije Slavije i Cvetnog trga, preskupu novogodišnju rasvetu”, rekao je on.

Dodao je da mu gradjani najviše zameraju nerazjašnjenu aferu doktorata.

Jovanović je ocenio da Mali nema kvalifikacije da bude ministar finansija, obzrom da se nikada nije bavio makroekonomijom, već privredom i preduzećima.

On se osvrnuo na rad Dušana Vujovića, navodeći da je teret stabilizacije finansija prevalio na penzionere, lekare, a ostavio netaknuta javna preduzeća.

“Takva politika je dovela do daljeg urušavanja društva, što je dovelo do daljeg iseljavanja mladih i egzodusa lekara”, kazao je Jovanović.

On je ocenio da je u vreme Vujovića, Srbija ostvarila priredni rast manji od suseda, poput Rumnije, a da su i dalje rašireni korupcija, nepotizam i urušavanje institucija.

Prema njegovim rečima, Vujović je otišao sa mesta ministra finansija jer nije više hteo da toleriše negativne tedencije.

Dušan Vujović ranije je naveo da daje ostavku na fuknciju ministra finansija iz ličnih i porodičnih razloga, a premijerka je za njegovog naslednika predložila aktuelnog gradonačelnika Beograda Sinišu Malog.

(Beta)