KIM DŽONG UN POPUSTIO! Severna Koreja uništila poligon za nuklearne probe (video)

PJONGJANG – Severna Koreja uništila je danas, kako tvrdi, lokaciju za nuklearne probe Pungje-ri, u nizu eksplozija, koje su izvedene u razmaku od nekoliko sati, u prisustvu stranih novinara.

Meta eksplozija, koje su izvedene na lokaciji za nuklearna testiranja, duboko u planinama u slabo naseljenom severoistoku Severne Koreje, bila su tri tunela u podzemnoj lokaciji i određen broj zgrada u okolnoj oblasti.

Severna Koreja, međutim, nije pozvala međunarodne inspektore za nuklearno oružje na ceremoniju, ističe AP.

Među grupom novinara koji su posmatrali uništenje bila je i televizijska ekipa AP-a.

Kako navodi američka agencija, prva eksplozija koju su novinari videli desila se u 11 sati po lokalnom vremenu, a severnokorejski zvaničnici rekli su da je njome uništen severni tunel, koji je korišćen za pet nuklearnih probi između 2009. i 2017. godine.

AP navodi, pozivajući se na zvaničnike, da su zapadni i južni tuneli uništeni u druge dve eksplozije oko 14.20 sati i 16 časova.

Današnje uništenje lokacije za nuklearne probe uključivalo je i uništenje posmatračkih mesta i kasarni, koje su stražari i drugi radnici u objektu.

Agencija napominje da je još jedan tunel sa istočne strane objekta zatvoren nakon nuklearne probe 2006. godine.

Novinari kojima je dozvoljeno da svedoče uništenju stigli su ujutru na lokaciju i ostali na mestu oko devet sati.

Severna Koreja sprovela je svih šest nuklearnih probi na poligonu Pungje-ri, koji se sastoji od tunela iskopanih ispod planine Mantapsan.

Zatvaranje poligona ranije je najavio lider Severne Koreje Kim Džong un, uoči planiranog samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom