BEOGRAD – Turistička organizacija Zlatibor najavila je danas bogatu letnju sezonu i brojne manifestacije posvećene obeležavanju 125 godina organizovanog turizma na toj planini.

Početak sezone će obeležiti fudbalski turnir “Kup prijateljstva” evropskih timova, sastavljenih od omladinaca do 18 godina iz regiona, ali i iz Italije, Turske, Madjarske i drugih zemalja.

Na predstavljanju zlatiborske turističke sezone u Beogradu rečeno je da će turnir trajati od 4. juna do 10. juna i da će biti prisutne i nekadašnje zvezde Dejan Savićević, Nebojša Gudelj i drugi.

“Biće to uvod u svetsko fudbalsko prvenstvo i najveći turnir u regionu”, rekao je direktor turnira Igor Miklja.

;

Zlatibor, prema rečima direktora Turističke organizacije “Zlatibor” Vladimira Živanovića, ove godine obeležava 125 godina od kada se na toj planini turizam odvija organizovano.

“Kralj Aleksandar Obrenović je posetio Zlatibor 1893. godine i postavio temelje organizovanog turizma”, rekao je Živanović.

On je istakao da će ove godine turistička ponuda biti bogatija nego prošle godine i da je akcenat posebno na kulturnim manifestacijama.

Posetioci će, kako je rekao, moći da uživaju u mnogobrojnim koncertima, nastupima kulturno-umetničkih društava, izložbama i predstavama za decu na Kraljevom trgu, da slobodno vreme provode u kulturnom centru sa bibliotekom, a od tradicionalnih manifestacija posete Sajam domaće rakije u Šljivovici (15. jul) i Smotru narodnog stvaralaštva od 27. do 29 jula.

“Od 10. do 12. avgusta turistima se nudi muzički festival ‘Hills Up’ koji će okupiti najpoznatije rok grupe iz Srbije i okruženja, a centralna manifestacija je Sabor trubača”, rekao je Živanović.

Dodao je da će 20. avgusta biti upriličena Svečana akademija povodom obeležavanja jubilarnih 125 godina od početka organizovanog turizma.

Direktorka panoramske žičare “Gold gondola Zlatibor” Bojana Božanić rekla je da radovi na izgradnji odlično napreduju i da se završetak očekuje krajem godine.

“Pre nego što panoramska žičara postane mamac za privlačenje turista ona je sama postala mamac za privlačenje investitora”, rekla je Božanić.

Izgradnja gondole, duge devet kilometara koja povezuje centar Zlatibora sa vrhom planine Tornik će, prema njenim rečima, biti završena krajem godine, ali hotelijeri već sada ubrzano završavaju smeštajne kapacitete.

“Pri kraju je izgradnja prvog hotela sa pet zvezdica koji će imati 1.000 ležaja, konferencijske sale, spa i velnes centar, investitori završavaju još jedan hotel, a već ima interesovanja i za gradnju smeštajnih kapaciteta na Ribničkom jezeru”, rekla je Božanić. ;

Zlatibor turistima nudi razgledanje spomenika kulture prve kategorije, Stopića pećinu, zatim vodopade u Gostilju, Staro selo u Sirogojnu, kao i druge atraktivne destinacije: Mokru Goru, Šargansku osmicu, Drvengrad Emira Kusturice, Andrićgrad, Višegrad Zlatar, kanjon Uvca i stanište beloglavog supa, Taru sa mogućnošću splavarenja Drinom, manastir Mileševo. ;

U vrelim danima posetioci će, prema rečima Živanovića, moći da se rashlade u dva otvorena bazena u centru Zlatibora i u više kupališta u okolini: Boškovoj vodi u Ljubišu, Jokinom vrelu u Šljivovici, Trčinogama, kupalištu kod Komša, Zlatiborskim jezerima u Semegnjevu, kupalištu u Mušvetama i Golovu i bazenu u Gostilju.

Turistička organizacija Zlatibora je posebnu pažnju posvetila sportskom turizmu pa su uredjene pešačke i biciklističke staze, teretane na otvorenom i trim staze, a nudi se i jahanje, vožnja paraglajedrom, a deci adrenalin parkovi.

Turistima će biti na raspolaganju šestosedna žičara, bob na šinama, tjubing staze i multifunkcionalni sportski tereni.

Posle zimske pauze počeo je da radi i kamp Zlatibor, a najveći broj organizovanih grupa stiže iz Holandije, a očekuju se i gosti iz Nemačke, Češke, Poljske, Slovenije i Velike Britanije.

U aprilu ove godine Zlatibor je posetilo oko deset odsto više turista nego u istom mesecu prošle godine.

 

(Beta)