Sarajevo – U Opštinskom sudu u Sarajevu juče je nastavljeno suđenje Zijadu Turkoviću, osuđenom vođi zločinačke organizacije, zbog pretnji smrću Azri Radončić. Javnost je isključena sa ovog suđenja, na kojem je, kao svedok, iskaz dala Azra Radončić, supruga medijskog magnata i BIH političara Fahrudina Radončića.

Turković je u Opštinski sud Sarajevo doveden s lisicama na rukama i u pratnji specijalaca Sudske policije Federacije piše Dnevni Avaz.

U ovom predmetu, Tužilaštvo KS Turkovića tereti da je aprilu 2015. godine iz pritvorske ćelije Suda BiH uputio SMS porukom pretnje smrću Azri Radončić, a optužen je zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti iz člana 183., stav 1. KZFBiH.

Turković je u SMS porukama koje je slao 21. aprila 2015. u 22.32 sata, eksplicitno koristio reči: “Tika, taka… Tika, taka…” u prvoj poruci, a u drugoj je napisao: “…još malo je ostalo. Pokopno društvo.” piše Dnevni Avaz.

Nakon ovih pretnji, advokati Azre Radončić podneli su krivičnu prijavu protiv N. N. osoba i istovremeno dostavili broj mobilnog s kojeg su upućene prijetnje smrću. Nedugo zatim, nakon što je locirana bazna stanica s koje su upućivane pretnje, pripadnici MUP-a KS, uz prisustvo ovlašćenih zavodskih službenika, obavili su pretres Pritvorske jedinice Suda BiH u kojoj je boravio Zijad Turković i pronašli i oduzeli mobilni telefonski aparat sa SIM karticom.