KRAGUJEVAC – Protesta kragujevačkih oružara ispred Vlade Srbije koji je bio najavljen za sutra neće biti održan, rečeno je agenciji Beta u tom sindikatu.Kako je danas rečeno Beti, za učešće na protestu prijavilo se 800 radnika, a očekivalo se da će se ; odazvati bar polovina od 2.500 ukupno zaposlenih.

Menadžment fabrike je izdao saopštenje za radnike i medije u kojem je ocenjeno da bi štrajk u Beogradu koji je najavio Štrajkački odbor bio “kontraproduktivan” ; i da “nije put ka rešenju problema”.

Radnici su takodje informisani da je izvesna isplata bonusa od 10.000 dinara svakom radniku, kao i da će Nadzorni i Izvršni odbor zaposlenima koji su štrajkovali omogućiti da nadoknade radne sate radom subotama.

Povodom zahteva istaknutog u štrajku oružara u vezi sa izuzimanjem te fabrike iz privatizacije saopšteno je da će posle usvajanja Zakona proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kao i realizacije investicija iz sredstava Vlade Srbije, vrednost državnog kapitala u fabrici dostići 98 odsto.

Pokrenut je i proces nabavke sredstava zaštite na radu od isporučilaca koji snabdevaju vojsku i policiju.

Štrajk radnika Zastava oružje trajao je od 23. do 28. maja kada je doneta odluka da se prekine zbog smanjenog odziva radnika, kako su naveli u sindikatu, jer je bilo pritisaka rukovodstva na one koji su obustavili rad.

Oružari su počeli štrajk sa zahtevima da fabrika bude izuzeta iz privatizacije, njihove plate iz umanjenja od 10 odsto, da se isplate bonus i regres, da direktor podnese ostavku, da se poboljšaju uslovi rada i drugo.

 

Izvor: Beta