Državljanin Srbije Đorđe Rkman (62) izručen je po nalogu suda BiH Hrvatskoj, koja ga traži zbog navodnog ratnog zločina na području Šodolovaca, navodi Veritas.

Rkmana je 28. aprila uhapsila policija BiH na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika prilikom ulaska iz Srbije u BiH.

Postupak ekstradicije završio se relativno brzo, jer se Rkman nije protivio izručenju, smatrajući da će na ponovljenom suđenju u prisustvu dokazati svoju nevinost.

Rkman se sa još 13 lica tereti da su “u vremenu od tačno neutvrđenog dana u julu 1991. do 5. maja 1992. godine u mestima Ada, Ernestinovo, Koprivna, Markušica, Šodolovci, Podvinje i Laslovo, kao pripadnici Šodolovačke grupe, u više navrata naredili pucanje i učestvovali u pucanju iz minobacača i drugog teškog oružja”.

“Pucali su po mestima Đakovo, Tešinci, Koritna, Mrzović, Semeljci, Vladislavci i Hrastin bez izbora vojnih ciljeva, već po civilnom stanovništvu i po civilnim, privatnim, kulturnim, komunalnim i drugim objektima s ciljem da se stanovništvo usmrti, povredi i zastraši, a objekti oštete i unište, što je dovelo do smrti 10 i ranjavanja 30 osoba”, navodi se u hrvatskoj optužnici.

Presudom Županijskog suda u Osijeku od 25. maja 1995. godine svi pomenuti su osuđeni u odsustvu na dugogodišnje kazne zatvora, ali je većina na ponovljenom suđenju u njihovoj prisutnosti oslobođena od optužbi.

Veritas podseća da je na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Interpol u Zagrebu, širom sveta do sada uhapšeno 168 Srba, od kojih je 60 ekstradirano u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 23 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu.

To za posledicu ima gubitak prava na obeštećenje za vreme provedeno u pritvoru.

Veritas ocenjuje da toliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica, ukazuje i na “zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske”.

Izvor: Tanjug/b92